Megjelent Molnár Antal, intézetünk igazgatója, tudományos tanácsadója Le relazioni „ad limina” dei vescovi di Cattaro alla Santa Sede (15921708) című kötete, amely eddig kiadatlan vatikáni dokumentumok alapján mutatja be Montenegró 17. századi történét.

Az olasz, horvát és latin nyelvű forráskiadás a Documenta Vaticana historiam Montis Nigri spectantia [Vatikanski dokumenti o istoriji Crne Gore] című sorozat első darabjaként látott napvilágot.  

megjelent molnar antal kotete montenegro 17. szazadi tortenerol

A kötet tervét Molnár Antal és Radoslav Raspopović, a Montenegrói Történeti Intézet (Istorijski institut Crne Gore) igazgatója közösen állították össze azzal a céllal, hogy elindítsák a Montenegró régebbi történetére vonatkozó, kiadatlan vatikáni dokumentumok közlését. A kiadványban a korszakról és a területről is átfogó képet nyújtanak a cattarói (Kotor) püspökök Rómába küldött jelentései a 17. századból, amelyek nagyjából hároméves rendszerességgel tudósítanak a Cattarói-öböl (Boka Kotorska) vallási helyzetéről történelmének egyik legnehezebb periódusában, a török elleni háborúk idején.  

 1684138655889  1684138655875  1684138655861

 

A közzétett források legfontosabb eredménye, hogy átfogó képet adnak a cattarói püspökség egyházi intézményrendszeréről, papjairól és szerzeteseiről, vallásos társulatairól, katolikus és pravoszláv lakosságáról, a püspökök erőfeszítéseiről az egyház megújulása érdekében.

A könyv fontos előrelépést jelent a BTK Történettudományi Intézet kutatási stratégiájának megvalósításában, amelynek egyik fontos célkitűzése a balkáni történeti tudományossággal való szoros együttműködés, egyfajta híd-szerep betöltése a délkelet-európai országok és a nemzetközi történeti tudományosság között.

A kötetről a montenegrói ДАН hírportálon az év elején készült interjú itt olvasható. 
(A beszélgetésről itt írtunk.)

Adatok: 

Molnár, Antal (Forráskiadás készítője): Le relazioni „ad limina” dei vescovi di Cattaro alla Santa Sede (1592-1708) = Izvještaji „ad limina” kotorskih biskupa Svetoj Stolici (1592-1708). Podgorica, Montenegro: Univerzitet Crne Gore, Istorijski institut Crne Gore (2022), 419 p.