A HUN-REN harmadik stratégiai workshopjának egyik panelbeszélgetésén vett részt Fejérdy András, intézetünk tudományos főmunkatársa, igazgatóhelyettese. A rendezvény fókuszában az értékelés és a kutatásokat segítő mesterséges intelligencia volt.

A március 20–21-én megtartott, immár harmadik HUN-REN Stratégiai Workshopon számos kiváló előadó és előadás volt hallható a kutatóhelyeket érintő átfogó tudományos értékelésről, újabb nemzetközi „benchmark” példák ismertetéséről, a kutatók mindennapi munkavégzéséhez kapcsolódó témákról, többek között az adminisztrációs terhek csökkentéséről, a kutatói bérekről és a szintlépéshez szükséges körülmények biztosításáról.

hun ren workshop day2 cz 6452Fotó: hun-ren.hu 

A második napon két panelbeszélgetésre is sor került a fiatal kutatók számára kiemelten fontos témák érintésével. Az első panel résztvevői Richard Pestell, Steve Evans, a moderátori teendőket is ellátó Szabó István, a HUN-REN stratégiai és innovációs vezérigazgató-helyettese, Fejérdy András (HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont), Wilhelm Imola (Fiatal Kutatók Akadémiája) és Solymosi Katalin (Young Academy of Europe) voltak. A második panelben Melanie Seymour, Sir Philip Campbell és Szabó István beszélgetett három fiatal kutatóval, Prokop Susannéval (HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet), Boza Istvánnal (HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont) és Lovas-Kiss Ádámmal (HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont).

A résztvevők a mentorálással, a kutatások intellektuális, gazdasági és társadalmi hatásaival, az infrastruktúrával és a forrásokkal, valamint az adminisztrációval kapcsolatos kérdéseket és tapasztalataikat vitatták meg, majd a jelenlévők kérdéseire is válaszoltak. Valamennyien egyetértettek abban, hogy a karrierépítés és a tudományos munka szempontjából különösen fontos az intézmények közötti tudományos együttműködések erősítése.

A részletes beszámoló a HUN-REN Központ honlapján itt olvasható.

Az előadásokról készült videófelvételek elérhetők a HUN-REN Központ YouTube-csatonáján: