A Török–Magyar Kulturális Évad keretében 2024. április 27-én a Zeneakadémia Átriumában került sor a Liszt Ferenc nyomában: Hegyei Géza oszmán udvari zongorista és az isztambuli Teutonia Klub színpada című kiállítás megnyitójára, amelynek társkurátora intézetünk Turkológiai osztályának vezetője, Fodor Gábor volt. 

A képen (balról jobbra): Mustafa Aydoğdu, a Yunus Emre Török Kulturális Intézet igazgatója; Richard Wittmann, az Orient-Institut Istanbul igazgatóhelyettese; Gülşen Karanis Ekşioğlu, a Török Köztársaság budapesti nagykövete; Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese és Fodor Gábor, a HUN-REN BTK TTI Turkológiai osztályának vezetője

A tavaly Isztambulban már nagy sikerrel bemutatott kiállítás megnyitóján részt vett és beszédet mondott a Török Köztársaság budapesti nagykövete, Gülşen Karanis Ekşioğlu, Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese, illetve a kiállítás kurátorai, Fodor Gábor és Richard Wittmann (Orient-Institut Istanbul). A megnyitót Ábrahám Márta Lajtha-díjas hegedűművész és török tanítványainak rövid koncertje zárta.

img 20240428 wa0022

Az itthon nagyrészt elfeledett, de az Oszmán Birodalomban fényes karriert befutott Liszt-tanítvány, Hegyei Géza élettörténetéről tavaly jelent meg Evren Kutlay zenekutatóval közös török nyelvű könyve Fodor Gábornak az Orient-Institut Istanbul gondozásában (Evren Kutlay – Gábor Fodor, Osmanlı Sarayı’nda bir Macar Piyanist: Geza Hegyei / letölthető innen: oiist.org) míg a tavalyi isztambuli kiállítás katalógusa a napokban látott napvilágot a HUN-REN BTK TTI és az Orient-Institut Istanbul közös kiadványként (In the Footsteps of Franz Liszt: The Ottoman Court Musician Géza Hegyei & the Stage of the Istanbul’s Club Teutonia. Eds.: Evren Kutlay – Gábor Fodor – Richard Wittmann), melyet erről a linkről lehet letölteni.