Damir Agičić, a Horvát Nemzeti Történettudományi Bizottság (Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti) elnöke, a Kliofest fő szervezője és a Matica hrvatskih iseljenika mint társszervező meghívására Sokcsevits Dénes, Intézetünk tudományos főmunkatársa részt vett Zágrábban a IX: Kliofest történelem fesztiválon. A fesztivál programja itt megtekinthető.

Sokcsevits Dénes 2022. május 17-én 14 óra és 14.45 között Branko Ostajmer, Gordan Ravančić (a Horvát Történeti Intézet igazgatója) társaságában a Fesztivál kisszínpadán bemutatta az Origin and Reality: The 1868 Croatian–Hungarian Settlement című könyvet, az ELKH BTK TTI és a zágrábi Horvát Történeti Intézet (Hrvatski institut za povijest) közös kiadványát, amely a horvát–magyar kiegyezés 150. évfordulója kapcsán 2018-ban Zágrábban a két intézet és a Zágrábi Magyar Intézet, illetve Budapesten az Országház Közművelődési és Közgyűjteményi Igazgatósága társszervezésében szervezett két konferencia előadásaiból készült tanulmányokat tartalmazza (a kötet szerkesztői horvát részről Vlasta Švoger, Branko Ostajmer, magyar részről Cieger András és Sokcsevits Dénes voltak). A közös magyar–horvát kiadvány bemutatása után a Horvát Történeti Intézet tudományos tanácsadója Zdenko Radelić ismertette intézetük legújabb angol nyelvű Horvátország történetének 2. kötetét. (A History of the Croats vol. 2).

A Fesztivál nagyszínpadán került sor 15.00 és 15.45 között Sokcsevits Dénes: A magyarországi horvátok rövid története/Kratka povijest Hrvata u Mađarskoj című kétnyelvű könyve bemutatására, amelyet a budapesti Croatica Kiadó jelentetett meg. A könyvet az Ivo Pilar Intézet igazgatója, a Zágrábi Egyetem Bölcsészettudományi Karának volt dékánja, Željko Holjevac professzor és a Horvát Történeti Intézet tudományos főmunkatársa, Robert Skenderović, valamint a szerző ismertették. A bemutatót jelenlétével megtisztelte Zvonko Milas, a Határon Túli Horvátok Hivatalának államtitkára, Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete, Jankovics Róbert, a horvátországi magyarok parlamenti képviselője és Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke. Az esemény iránt a helyszínen több mint százfőnyi közönség érdeklődött, de a bemutatót, ahogy a Kliofest többi rendezvényét is online a Youtube-on keresztül még számos történelemkedvelő követte.