A Római Magyar Akadémián mutatták be 2023. május 17-én Tommaso di Carpegna Falconieri intézetünk kiadásában megjelent A férfi, aki Franciaország királyának hitte magát című kötetét.

pres libro carpegna ser.2web2023. 05Fotó: Várhelyi Klára

A rendezvényen az érdeklődőket Molnár Antal, intézetünk igazgatója, tudományos tanácsadója köszöntötte, aki a magyar fordítás megszületésének körülményeiről és hátteréről beszélt. Beszédében hangsúlyozta, hogy minden nemzeti történetírás számára kiemelkedően fontos megismerni más országok történeti irodalmát, éspedig nemcsak az új adatok és az információk érdekében, hanem a módszerek és a különböző narratívák miatt is, hiszen ezzel válik gazdagabbá és szélesebb látókörűvé minden nemzeti historiográfia.

Hozzátette, hogy a bemutatott kötet egy olyan új sorozat nyitánya, amely egy kivesző tradíciót újít fel. Egyre kevesebb kiadó vállalja fel ugyanis a nemzetközi történetírás tematikailag-módszertanilag érdekes darabjainak kiadását magyar nyelven, mivel ez a tevékenység immár ritkán nyereséges. Az intézet ezt a hiányt igyekszik pótolni a Magyar Történelmi Emlékek – Európai Horizontok sorozattal.  

pres libro carpegna ser.2web2023. 05. 2Fotó: Várhelyi Klára

A rendezvényen részt vett Vígh Éva, a Szegedi Tudományegyetem irodalomtörténésze, a kötet fordítója is, aki a munkája során szerzett tapasztalatait osztotta meg a közönséggel, majd felolvasta Csukovits Enikő, intézetünk tudományos tanácsadója olasz nyelvre lefordított utószavát, amely a szerző szerint kivételes pontossággal érzett rá a szerző szándékaira és a kötet súlypontjaira.  

Végül Tommaso di Carpegna Falconieri gazdagon szemléltetett előadásban mutatta be a kutatás történetét és beszélt főhősének viszontagságairól. A kötet ugyanis egy 14. században élt sienai kereskedőről, Giannino di Guccióról szól, aki Franciaország királyának hitte magát, és aki Európát bejárva keresztény fejedelmek udvarai és börtönei közt kóborolva bizonygatta igazát Itáliától Magyarországon át Franciaországig.  

rom 20.munkahet konyvbemutato carpegna 1Fotó: Várhelyi Klára

A kötet eddig az olaszon kívül angolul, franciául és törökül jelent meg.

További információ olasz nyelven a Római Magyar Akadémia honlapján itt található.