Az Universidad Carlos II de Madrid – Istituto de Politica y Gobernanza és az Instituto Español de Historia Eclesiástica – Iglesia Nacional Española, Roma szervezésében 2022. május 24–26. között nemzetközi konferenciát tartottak Rómában XII. Piusz pápaságáról. Az Iglesia y católicos en tiempos de Pío XII. Un estado de la cuestión című rendezvény célja a 2020. március 2-a óta kutathatóvá vált szentszéki forrásokra támaszkodó első kutatási eredmények bemutatása volt.

Fejérdy András, Intézetünk tudományos főmunkatársa és igazgatóhelyettese La sfida della Cortina di ferro: nuove prospettive sull’Ostpolitik di Pio XII című előadásában arra a kérdésre kereste a választ, vajon a Vatikán és a Kreml közötti párbeszéd kibontakozását és egy megegyezés megkötését XII. Piusz pápa óvatossága és elvi kommunista-ellenessége, vagy inkább a Szovjetunió elzárkózása akadályozta-e meg?

Másként megfogalmazva a kérdést: lehet-e XII. Piusz pápa esetében az utódai, XXIII. János és VI. Pál pápa nevével összeforrott értelemben Ostpolitikról beszélni, vagy inkább azoknak van igazuk, akik Pacelli pápa keleti politikájának intranzigens antikommunizmusát tekintik meghatározónak?

A kérdés megválaszolása érdekében Fejérdy András az újonnan kutathatóvá vált szentszéki források bevonásával újraolvasta a második világháború alatti és utáni vélt vagy valós szentszéki–szovjet közeledési kísérletek történetét. A konkrét esetek számbavételén, illetve kontextusuk és lefolyásuk rövid ismertetésén túl a szentszéki háttérdokumentumok segítségével bemutatta, milyen szempontok alakították a második világháború végén a szentszéki keleti politikát. Amellett érvelt, hogy jóllehet a világháború végén volt olyan pillanat, amikor Moszkva látszólag együttműködési készséget tanúsított, a ténylegesen meginduló közeledési kísérletek döntően a Kreml érdektelensége miatt fulladtak kudarcba, míg a Szentszék részéről – megfelelő feltételek teljesülése esetén – megvolt a nyitottság a párbeszédre.

Következésképpen XII. Piusz keleti politikája nem az intranzigencia, hanem sokkal inkább a hagyományos szentszéki konkordátumpolitika paradigmájában értelmezendő. Ezzel együtt az Ostpolitik terminus technikus XII. Piusz keleti politikájára nem alkalmazható maradéktalanul, mert mutat ugyan bizonyos összefüggéseket az 1960-as évek szentszéki Ostpolitikjával, több alapvető különbség fedezhető fel a kettő között. A konferencia programja itt érhető el. A konferencián elhangzott előadások itt nézhetők meg.