Kollaboráció és ellenállás a második világháború éveiben címmel 2022. május 30-án és 31-én kétnapos nemzetközi konferenciára került sor Besztercebányán. A rendezvényen Bartha Ákos és Janek István tudományos munkatársak képviselték intézetünket. A konferencia programja itt olvasható.

A szlovák médiában is visszhangot kapó rendezvény résztvevőit az esemény védnöke, a Szlovák Köztársaság külügyminisztere és Európa-ügyi minisztere, Ivan Korčoka levélben üdvözölte, majd Szarka László, Intézetünk nyugalmazott tudományos főmunkatársa vehette át a Szlovák Történeti Társulat plakettjét, amit a szlovák történelem külföldön elért kutatási eredményeiért ítélt meg számára a plénum.

Bartha Ákos a konferencia bevezető előadásában az 1944. augusztus végén kirobbant szlovák nemzeti felkelés magyar vonatkozásait tárgyalta. Kitért a felkelésben részt vett magyar nemzetiségű katonákra és partizánokra, a korabeli szlovák-magyar határon szolgálatot teljesítő magyar hatóságok és a felkelők kapcsolatára, valamint arra a fontos közvetítőszerepre, melyet a felkelés a Faragho Gábor vezérezredes vezette magyar békedelegáció Moszkvába juttatásában játszott.

Janek István az 1942 és 1944 közti magyar-szlovák kormányzati kapcsolatokról és kiugrási tervekről beszélt. Mint rámutatott, Kállay Miklós miniszterelnök megpróbálta Jozef Tiso szlovák államelnököt megnyerni a háborúból történő kiváláshoz, ezért 1943 februárjától hivatalos és félhivatalos magyar magánszemélyek folytattak politikai beszélgetéseket olyan pozsonyi vezetőkkel, akik igyekeztek országuk mozgásterét és manőverezési képességét fenntartani.

Munkatársaink a konferencia után részletes tárlatvezetésen vettek részt a szlovák nemzeti felkelés múzeumában, ahonnan a felkelés magyar kapcsolataira irányuló kutatásokhoz további források remélhetőek.