Ötven éve, 1972 óta rendezik meg a Comité International des Études Pré-Ottomanes et Ottomanes rendezvénysorozatát, amelynek kétévenkénti konferenciái az oszmán történelemmel, vagy ahhoz kapcsolódó témákkal foglalkozó kutatók egyik legfontosabb fórumát jelentik. Az idei konferenciát, amelynek programja itt olvasható, a pandémia miatti kétszeres halasztás után Thesszalonikiben, az Arisztotelész Egyetemen rendezték meg 2022. június 21. és 25. között. A magyarországi szakmát (mivel sajnálatos módon számos kollégának le kellett mondania részvételét) egy közös panelben hárman képviselték: Intézetünk tudományos főmunkatársa, Kármán Gábor, illetve Cziráki Zsuzsanna és Brandl Gergely, akik mindketten részesei az MTA–Szegedi Tudományegyetem Oszmán-kori Kutatócsoport munkálatainak.
A 17. századi Habsburg–oszmán diplomácia történetére fókuszáló panelt Cziráki Zsuzsanna előadása nyitotta meg, aki a jelenleg az Osztrák Tudományos Akadémián folytatott kutatásairól, készülő monográfiájáról számolt be, sokszínű képet adva a Habsburg követség szolgálatában tevékenykedő tolmácsok karrierjéről és a velük kapcsolatos igazgatási problémákról.

Kármán Gábor előadása azt a kivételes helyzetet mutatta be, amikor az 1620-as évek Habsburg–oszmán béketárgyalásaiba egy erdélyi fejedelemnek is lehetősége volt beavatkozni, rámutatva Bethlen Gábor egyedülállóan mély oszmán beágyazottságára, illetve rekonstruálva, mi tette lehetővé a fejedelem számára a különleges pozíció elnyerését.

Brandl Gergely egy Szabados Jánossal közösen végzett kutatás eredményeit tárta a nemzetközi közönség elé Hans Ludwig von Kuefstein 1628–1629. évi konstantinápolyi követségének elemzésével. A példátlanul sokrétű fennmaradt forrásanyag ebben az esetben olyan kérdések vizsgálatát is lehetővé tette, mint a személyzet összeállításának hosszú és sok szempontot figyelembe vevő folyamata.