Demeter Gábor, intézetünk tudományos főmunkatársa a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK) meghívására angol nyelvű előadást tartott a Balkán aktuálpolitikai helyzete és a történelmi analógiák témakörében 2024. június 26-án Kőszegen.

A program a 29. Nemzetközi Nyári Egyetem [29th International Summer University] keretén belül az UNESCO Chair for Cultural Heritage Management and Sustainability, az ELTE Bibó István Szakkollégium, a Pannon Egyetem és a Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézet (ISES) közreműködésével valósult meg.

A Europa and the Minotaur: Geopolitics Between Myths and Reality [Európa és a Minótaurosz: Geopolitika a mítoszok és a valóság között] címmel megrendezett előadássorozat Echoes of Europe's Past: Historic and Cultural Perspectives on Contemporary Conflicts [Európa múltjának visszhangjai: a kortárs konfliktusok történelmi és kulturális perspektívái] szekcióját Pók Attila, intézetünk ny. tudományos tanácsadója vezette, a témában felkért hozzászólók Catherine Horel és Ahmet Evin voltak Demeter Gábor mellett.

iask tti

Az előadás témája a Balkán kulturális örökségének azonosítása volt, továbbá annak vizsgálata, hogy a korábbi konfliktusok milyen tapasztalatokkal jártak és mennyire állíthatók párhuzamba a mai eseményekkel. Az előadók többek között azokra a kérdésekre keresték a választ, hogy a 19. századi konfliktuskezelési metódusok alkalmazhatók-e ma; mennyi a valószínűsége a dominó-effektus beindulásának egy konfliktus esetén; a félsziget 19. századi geopolitikai helyzete mennyiben változott, továbbá mik a permanens sajátosságai a félsziget helyzetének.

A rendezvény programja letölthető.