A zágrábi Galerija Klovićevi DvoriGalerija Klovićevi Dvori és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésével 2021. december 10-én nagyszabású, a magyar–horvát együttélés több mint 800 éves időszakát felölelő kiállítás nyílt Budapesten. A kiállítás címe: Ars et virtus. Horvátország-Magyarország, 800 év közös öröksége. A tárlat új megközelítésben mutatja be a több mint 800 éves magyar–horvát együttélés gazdag kulturális és művészeti örökségét.

A magyar–horvát kapcsolatokat mintegy újraértékelve rávilágít arra a tényre, hogy a nyelvi különbözőség és a 19. században felbukkanó politikai ellentétek dacára a két nép együttműködése a kultúra és a művészet területén a magyar-horvát államközösség teljes fennállása során, egészen 1918-ig napjainkig fennmaradó, tartós értékeket hozott létre.

A kiállítás kurátorai: Petra Vugrinec, Lovas M. Krisztina, Iva Sudec Andreis, Pásztor Katalin, Serfőző Szabolcs, Szende László és Szvitek Róbert. A kiállítás 11. századtól 1918-ig terjedő időszaból számos értékes eredeti műtárgyat is bemutat. A kiállítást a zágrábi Galerija Klovićevi dvori és a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai közösen alkották meg, hosszabb, mintegy kétéves közös munka eredményeként. Intézetünk tudományos tanácsadója, Pálffy Géza és tudományos főmunkatársa, Sokcsevits Dénes is aktív részt vállalt a kiállítás elkészítésében és írásaik megjelentek a katalógusban is. A Pálffy Géza vezette „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport nagy felfedezése volt Horvátország legrégebbi, 1647-ból származó zászlajának megtalálása az Esterházy család fraknói kincstárában, amely a kiállítás egyik ékessége.

Sokcsevits Dénes szakmai tanácsokkal segítette a két intézmény csapatát. Ugyancsak ő írta a három nyelven (magyar, horvát, angol) is megjelent katalógus bevezető esszéjét Horvátok és magyarok. Egy sok évszázados együttélés mérlege a közös történelem, kultúra és művészet jegyében címmel. A kiállítást 2021. december 10-én Kásler Miklós és Nina Obuljen Koržinek miniszterek, valamint L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Antonio Picukarić a Galerija Klovićevi dvori igazgatója nyitották meg. A kiállítás 2022. március 15-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.