Az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató Központ idén 24. alkalommal rendezte meg a 9–10. évfolyamos tanulók Savaria országos történelem tantárgyi versenyét. A zsűri tagjai voltak intézetünk tudományos főmunkatársai, Oborni Teréz osztályvezető és Varga Szabolcs.

savaria btkFotók: srpszkk.hu

A verseny idei témája a 9. évfolyamnak egyetemes történelem az ókortól 1492-ig és a magyarság története a kezdetektől 1382-ig; a 10. évfolyamnak egyetemes történelem a Kr. e. 5. századtól 1830-ig és a magyarság története a kezdetektől 1844-ig volt. A hagyományoknak megfelelően három fordulóban zajlott a megmérettetés: iskolai, megyei/fővárosi és országos forduló.

A verseny célja, hogy a tehetséges diákoknak lehetőséget biztosítson tudásuk rendszerezésére, elmélyítésére és bővítésére, ezzel párhuzamosan pedig a használható tudás fejlesztésének irányába mozdítsa el a hazai történelemtanítást a versenyre való felkészítésen keresztül.

savaria btk2Fotók: srpszkk.hu

Az országos döntő írásbeli fordulójára 2023. április 21-én került sor, amely után a döntőn részt vevő diákok és felkészítő tanáraik, valamint kísérőik Oborni Teréz előadását hallgathatták meg Erdély fejedelmei arany- és ezüstpénzeken címmel. A szóbeli fordulóra másnap került sor.

Minden döntős diákot és felkészítő tanárt emléklappal, könyvcsomaggal, könyvutalvánnyal, az ókori Savariát ábrázoló képzőművészeti alkotással és az Eötvös Loránd Tudományegyetem nevével fémjelzett ajándéktárgyakkal jutalmaztak a szervezők.   

A részletes beszámoló és a rendezvényről készült fotók itt elérhetők.