horizon2020 logoCOURAGE new logo zoomCOURAGE (Cultural Opposition: Understanding the Cultural Heritage of Dissent in the Former Socialist Countries)/Kulturális ellenállás: az ellenzékiség kulturális örökségének megértése az egykor szocialista országokban címmel a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont által vezetett, nemzetközi konzorcium nyerte el az Európai Unió Horizon2020 keretprogramjának támogatását.

COURAGE partners 2nA Horizon2020 az Európai Unió stratégiai kutatás–fejlesztési és innovációs programja, amely 2020-ig meghatározza az Unió e területeken folytatott tevékenységét. A támogatásokat pályázati úton, szakmai–kiválósági alapon, nemzetközi versenyben közvetlenül Brüsszelből lehetséges elnyerni. A 2016. február 1-jén induló és három évig tartó COURAGE projekt célja az egykori szocialista országok kulturális ellenzékének örökségét kezelő gyűjtemények bemutatása. A nemzetközi konzorcium fontos célkitűzése, hogy megerősítse e gyűjtemények kulturális életben betöltött helyét, illetve, hogy a kortárs európai kultúra számottevő részévé tegye az egykori kelet-európai ellenzék örökségét. Az átfogó vizsgálat 16 országra terjed ki az egykori NDK-tól a balti államokon át Ukrajnáig. A gyűjtemények minél hatékonyabb társadalmi hasznosítását szemináriumok, filmfesztivál, mozgó kiállítás, internetes adatbázis és tananyag segíti majd minden egyes országban.

Tíz ország tizenkét egyeteme és kutatóintézete vesz részt a kutatómunkában, a kelet-európai akadémiai kutatóintézeti hálózat szereplőin kívül fontos nyugat-európai egyetemi központok is. A kelet-európai konzorciumi tagok közt található az MTA három intézménye, a BTK-n kívül a Társadalomtudományi Kutatóközpont (MTA TK), illetve a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (MTA SZTAKI). Rajtuk kívül a kutatási konzorcium tagjai a Lengyel Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézete, a Horvát Történettudományi Intézet, a Litván Történettudományi Intézet, a prágai Károly Egyetem, a pozsonyi Comenius Egyetem és a Bukaresti Egyetem a régióból. Nyugat-Európából az Oxfordi Egyetem, a dublini Trinity College és a Regensburgi Egyetem Kelet- és Délkelet-Európai Kutatóintézete is közreműködik a kutatásban. Az együttműködés három éve alatt közel 150 kutató dolgozik majd a programban, a konzorcium teljes költségvetése 2 485 000 euró.

Az MTA BTK sikere azért is különösen értékes, mert a COURAGE az első olyan, Horizon2020 finanszírozású bölcsészettudományi projekt, amelyet kelet-európai intézmény koordinál. A nemzetközi együttműködést az MTA BTK Történettudományi Intézet két kutatója irányítja: Horváth Sándor, vezető kutató-koordinátor (Primary Coordinator Contact) és Apor Péter, kutató-koordinátor (Coordinator Contact). A projekt hivatalosan 2016. február 1-jén indul, jelenleg a szerződéskötési fázisban van.