Intézetünk gondozásában, az NKFI FK 128 978. sz. projekt támogatásával jelent meg Vadas András Egy határfolyó környezettörténete. Háború és vízgazdálkodás a kora újkori Rába-völgyben című munkája, amelynek címlapja itt látható, tartalomjegyzéke itt érhető el, míg bevezetője itt olvasható. A könyv a 20. század utolsó évtizedeiben kialakult, és Magyarországon mindössze egy-két évtizede gyökeret vert tudományterület, a környezettörténet módszerei segítségével igyekszik megérteni, milyen környezeti hatásai voltak az oszmánok Kárpát-medencei jelenlétének, hogyan változott meg a medencebelső természeti képe az elhúzódó háborúk idején.

Az oszmán–magyar határszakasz egy mikrorégiója, a Rába-völgy áll a munka középpontjában, amely térséget a 16. század közepétől időről időre érintettek mind jelentősebb oszmán hadjáratok, mind pedig kisebb portyák. A kötet a folyó mentén kiterjedt birtokokkal rendelkező Batthyány család levéltárában található forrásanyag segítségével arra keresi a választ, hogy lehet-e a térségben háborús környezetről beszélni, valamint, hogy miként befolyásolta a helyi gazdálkodási viszonyokat, a terület környezeti képét a „mindennapi háború”.

A kötet megrendelhető vagy a járvány miatt előzetes egyeztetés után megvásárolható a BTK Történettudományi Intézetben (Humán Tudományok Kutatóháza, Budapest, 1097 Tóth Kálmán u. 4., B 4/44. szoba; tel.: 06-1–224–6700/4624, 4626-os mellékek, e-mail: ; ), valamint hétfő–szerda–péntekenként, 13:00 és 17:00 óra között a Penna Bölcsész Könyvesboltban (Bp. 1053 Budapest, Magyar u. 40. tel.: 06–30–203–1769, e-mail: ), továbbá terjesztőinknél.