A Lengyelkérdés Magyarországon az első világháborúban című, Intézetünk tudományos munkatársa, Mitrovits Miklós által szerkesztett kötet a bevezető tanulmányon túl mintegy nyolcvan dokumentumot tartalmaz. A kötet címnegyede és tartalomjegyzéke itt tekinthető meg.

Az első részben a vármegyék törvényhatósági bizottságainak határozatait; a másodikban a magyar kormány (főképpen Tisza István miniszterelnök és Burián István közös külügyminiszter) lengyelkérdésben elfoglalt álláspontját tükröző dokumentumait; a harmadik részben a Magyar Országgyűlés alsóházában a lengyelkérdésben elhangzott összes releváns felszólalást, végül az 1914 és 1918 között a magyar sajtóban megjelent legfontosabb lengyel témájú cikkeket, tanulmányokat közli.

A Bibliotheca Hungaro–Polonica előzménye a Palóczi Edgár által a 1929 és 1938 között szerkesztett Magyar–Lengyel Könyvtár. A kiadványsorozatot 2018-ban, Lengyelország függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulóján újítottuk fel. Az első kötetről itt olvasható információ.A Bibliotheca Hungaro–Polonica előzménye a Palóczi Edgár által a 1929 és 1938 között szerkesztett Magyar–Lengyel Könyvtár. A kiadványsorozatot 2018-ban, Lengyelország függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulóján újítottuk fel. Az első kötetről itt olvasható információ.

1795-ben Oroszország, Poroszország és a Habsburg Birodalom eltüntette Európa térképéről a Lengyel–Litván Köztársaságot, a lengyel államiság megszűnt. A 19. század folyamán több elbukott felkelést követően, a lengyel függetlenség visszaszerzésére az első világháború alatt nyílt valódi lehetőség. A magyarországi nyilvánosságot a háború kirobbanásának pillanatától foglalkoztatta az ún. lengyelkérdés, de a politika színfalai mögött is kiemelt érdeklődéssel tekintettek rá.Jelen kötet az első kísérlet arra, hogy összegyűjtve és rendszerezve közreadja azokat a dokumentumokat, amelyek a lehető legtöbb szempontból megvilágítják a magyar politikai élet, a társadalom és a sajtó különböző irányzatainak álláspontját a lengyelkérdésről.

A kötet megvásárolható, illetve megrendelhető a BTK Történettudományi Intézetben (Humán Tudományok Kutatóháza, Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4., B. ép., 4/44. szoba; tel.: 06-1-224-6700/4624, 4626-os mellékek, e-mail: ; ), valamint a Penna Bölcsész Könyvesboltban hétfő–szerda–péntek 13:00 és 17:00 óra között (Bp. 1053 Magyar u. 40. tel.: 06-30-203-1769, e-mail: ), továbbá terjesztőinknél.