A Viella kiadó gondozásában 2022 novemberében látott napvilágot a Luigi il Grande Rex Hungariae. Guerre, arti e mobilità tra Padova, Buda e l’Europa al tempo dei Carraresi című tanulmánykötet, amelynek írásai azt világítják meg, milyen szerepet játszott I. Lajos magyar király a 14. század Európájában. A kötetben kollégáink, Csukovits Enikő tudományos tanácsadó és Csákó Judit tudományos munkatárs tanulmányai is szerepelnek.   

cover id6820 w600 t1667840641 1x

A Padovai Egyetem munkatársai, Giovanna Baldissin Molli, Franco Benucci és Maria Teresa Dolso, illetve az MTA Könyvtár és Információs Központ munkatársa, Máté Ágnes szerkesztésében készült kiadvány mintegy huszonöt írást tartalmaz: a történész, irodalomtörténész, valamint művészettörténész szerzők tollán született tanulmányok főként az Anjou uralkodó itáliai kapcsolatait – s különösen is a Padova uraival, a Carrarákkal ápolt összeköttetéseit – helyezik kontextusba, illetve ezekhez a témákhoz kínálnak adalékokat.

A szövegek (többségükben) azon előadások írott változatai, amelyek a Padovai Egyetemen megrendezett, a kötettel azonos címet viselő nemzetközi konferencián hangzottak el 2021 szeptemberében.

A kiadványhoz a Viella kiadó Bibliotheca Academiae Hungariae – Roma című könyvsorozatának szerkesztőjeként Molnár Antal, intézetünk igazgatója, tudományos tanácsadója, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főigazgató-helyettese írt előszót, amely magyar nyelven itt olvasható.

A kötet itt vásárolható meg.