Az MTA Alumni Program keretében 2022. december 9-én a Pannonhalmi Bencés Gimnázium Dísztermében tartott előadást Molnár Antal, intézetünk igazgatója, tudományos tanácsadója Tényleg világtörténeti kuriózum a magyarországi török hódoltság? címmel. Az előadásról készült videófelvétel megtekinthető a YouTube-on is.

pannonhalma2022 1

Molnár Antal: Kuriózum-e a magyarországi török hódoltság?

A magyar történészek szerint egyedülálló, nemzetközileg azonban cáfolják, hogy világtörténeti kuriózum lenne a magyarországi török hódoltság. Molnár Antal, a BTK Történettudományi Intézet igazgatója és a Történettudományok Pápai Bizottságának tagja utánajárt annak, hogy vajon kinek lehet igaza. Az elismert történész – aki a Pannonhalmi Bencés Gimnázium egykori diákja – kutatásának eredményeiről számolt be a diákoknak.

Miért is jó történelmet tanulni? Ezzel a felvetéssel indította előadását Molnár Antal. Mint mondta, ezen ismeretek által egyrészt árnyaltabban és problémacentrikusan láthatjuk a világot. Másrészt a saját, a családi és a nemzeti identitásunk is a múltban gyökerezik. Annak megismerése nélkül nem tudjuk magunkat elhelyezni egy közösségben, egy országban és a kontinensen. Továbbá az ismeretek szélesítik a látókörünket. Mint mondta, felmerülhet a kérdés, hogy miért is van szükség bizonyos tudásra, amikor az internet világában ma már egy kattintással elérhető minden. Erre egy frappáns válasszal szolgált, amit egy interjúban olvasott, ez pedig így szól: „Pont ez az egy kattintás nem hiányzik egy beszélgetés során.”

A rövid felvezető után az oszmán-magyar kondomíniumról, azaz a kettős uralomról és annak világtörténeti jelentőségéről beszélt. A magyarországi török hódoltság nálunk ugyanis nem úgy működött, mint a Balkánon, Kis-Ázsiában vagy akár Észak-Afrikában. A megszállt részeken ugyanis az oszmán adóztatás és közigazgatás mellett a magyar hatalmi szervek is ugyanúgy működtek, mint az el nem foglalt részeken. A földesurak, az egyház és az állam is adóztatott, még a legbelsőbb területeken is, és továbbra is élt a földesúri birtokigazgatás, a vármegye és a katolikus egyházigazgatás.

Az előadásról készült teljes beszámoló itt olvasható a gimnázium honlapján.

A videófelvétel itt tekinthető meg: