+36 1 224 6755   

mtakk logo

BTK Történettudományi Intézet

Műhelykonferencia a balatoni történeti kutatás kevésbé ismert fejezeteiről az MTA BTK TTI történészének részvételével

Katona Csaba előadása2012. május 22-én rendezték meg Siófokon, a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet és Könyvtár (BRTK) Előadótermében, 15 órai kezdettel a Balatoni mozaikok című konferenciát. Az ülés célja az volt, hogy történész-kutatók olyan érdekes és értékes történeti témákat tárjanak egymás és a hallgatóság elé, amelyekről mind a szakma, mind a nagyközönség kevesebbet hallott.

Elsőként Katona Csaba történész szólalt fel, az MTA BTK TTI képviseletében „…kártyánál, cigánynál, majálisnál mélyen benyúlt a bugyellárisba a fürdővendég…”, a szórakozás törvénytelen formái a 19. századi Balatonfüreden sokat sejtető című előadásával. A történész Balatonfüred egyik kevésbé ismert területéről, az illegális szórakozásokról számolt be. A fürdőhelyen a fürdővendégek között nem csupán törvénytisztelő polgárok mulatoztak nyaranta, hanem félvilági elemek is, de sokszor a tisztes megélhetésből élők is a lazább szórakozások felé mozdultak el. Elsősorban az illegális szerencsejáték, főleg a kártya, valamint a prostitúció jellemezte a nyári Füred mindennapjait a polgári szórakozások és a gyógyulás mellett. A hamiskártyások (falschenspielerek) és prostituáltak nyaranta főleg Pest-Budáról (Budapestről) érkeztek Füredre, azaz a kereslet követte a kínálatot. Az előadó két konkrét példával, Román József és Prodanovits Dániel állítólagos pesti ügyvédek hamiskártyázásból fakadó viszályának történetével, valamint az ifjú gróf Zichy Gézának a „nemzet bárója”, azaz Bizay Mihály által vezérelt nyári „tobzódásaival” illusztrálta a fürdői életvitel árnyoldalát.

Kovacs Emoke eloadasaA referátumok sorát a házigazda siófoki intézmény (BRTK Könyvtár) igazgatója – és a konferencia kezdeményezője –, Kovács Emőke folytatta. Egy elfelejtett nőalakról, Belházy Margitról – ismertebb korabeli becenevén Bimbiről – szólt. Ő volt a két világháború között az első nő, aki átúszta a Balatonfüred és Siófok közti 13 kilométeres távot. Az első Balaton-átúszóról, Szekrényessy Kálmánról elnevezett úszóversenyeken három alkalommal vett részt, 1925-ben, 1926-ban és 1927-ben, mindháromszor bajnokká avatták. Az előadás bemutatta a balatoni úszóversenyek történetét a kezdetektől, sőt kitekintett a második világháború utáni időszakra is. A konferenciára ellátogattak Belházy Margit úszónő közvetlen leszármazottai is.

Varga Istvan eloadasaA rövid szünetet követően Varga István, a fonyódi könyvtár és művelődési központ (FOKI) igazgatója vetítéssel egybekötött bemutatója a társadalmi elit nyaralásait vázolta fel Fonyód-Bélatelepen, elsősorban a két világháború között. A fonyód-bélatelepi villasoron gyakran megfordultak a társadalmi-politikai elithez tartozó, közéleti szerepet is vállaló előkelőségek. Az 1900-as évek elejétől birtokolta fonyódi nyaralóját Simonyi-Semadam Sándor budapesti ügyvéd, aki 1920-ban, a trianoni béke aláírása idején Magyarország miniszterelnöke volt. Az 1920-as években nyaranta Ripka Ferenc budapesti főpolgármester vendégeként több alkalommal megfordult Fonyód-Bélatelepen Bethlen István miniszterelnök, Rakovszky Iván belügyminiszter, Vass József népjóléti miniszter. A Habsburg hercegi család tagjai, József és fia, József Ferenc is gyakran látogattak el Bélatelepre az 1920-as években, míg Albrecht főherceg 1927-ben a Balatont is átúszta Badacsony és Fonyód között, és az itt táborozó cserkészeket is meglátogatta nyaranta.

Soos Viktor Attila eloadasaA tanácskozás fajsúlyos témával zárult. Soós Viktor Attila, az ELTE BTK doktorandusza, egyháztörténész Badalik Bertalan és Klempa Sándor 1956 utáni tevékenységéről szólt a veszprémi egyházmegye élén. Badalik Bertalan püspök letartóztatása – 1957. augusztus 15. – után lett püspöki helynök, majd apostoli kormányzó Klempa Sándor. Kettejük kapcsolata nem egyszerű munkakapcsolat volt, hiszen túl azon, hogy már korábban is együtt dolgoztak, és Klempa átvette Badaliktól a veszprémi egyházmegye kormányzását, az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) és az Állami Egyházügyi Hivatal (ÁEH) hatására Klempa „László” fedőnév alatt jelentéseket írt, és információkat szolgáltatott Badalikról. Badalik Bertalant 1945-től megfigyelte az állambiztonság, mindent megtettek, hogy elmozdítsák a veszprémi egyházmegye éléről, amire 1957. augusztus 15-én került sor.

Kovacs Emoke es Toth PeterA négy történeti előadást követően 17.30-kor egy nagyon igényes kivitelezésű, balatoni vonatkozású dokumentumfilmmel zárták a tanácskozást. Tóth Péter 2011-ben készült, Várak és várromok című színes, ismeretterjesztő filmje. A rendező a Balaton-felvidék egyedi tájértékeit bemutató filmsorozatának immár második része a várakkal és várromokkal foglalkozó mű. A témában egyedülálló film történész-szakértőkkel, kiváló képanyaggal és hatásos narrációval készült. A rendezvényen tiszteletét tette a film készítője is.

A Balatoni mozaikok című műhely-konferencia az első kezdeményezés volt Siófokon, de a szervezők – a rendezvény sikeressége miatt is – a jövőben tervezik a folytatást.

Kovács Emőke

Szolgáltatások

Kapcsolat

Cím

1097 Budapest
Tóth Kálmán utca 4.

Telefon

+36 1 224 6755

E-mail