01keplogobaA Pálffy Géza vezette MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport elmúlt esztendőkben végzett tudományos munkája eredményeként 2014. július elejétől 2015. február végéig nagyszabású kiállítás mutatta be a Pozsonyi Várban az 1563 és 1830 között Pozsonyban tartott magyar uralkodókoronázásokra kibocsátott koronázási érmeket és zsetonokat. A pozsonyi Szlovák Nemzeti Múzeum Történeti Múzeuma (Slovenské národné múzeum – Historické múzeum) és a Magyar Nemzeti Múzeum közös rendezésében készült kiállítás oly jelentős sikert hozott, hogy 2015. március 25-én, a magyarországi történeti pénzverés kiemelkedően fontos helyszínén, Körmöcbányán, a Szlovák Nemzeti Bank – Körmöcbányai Pénz- és Éremmúzeumában (Národná banka Slovenska – Múzeum mincí a medailí Kremnica) új kiállítás keretében nyitották meg. A rendezvény meghívója itt olvasható.

05Megnyito-02KepKormocbanya-A Coronatus Posonii... Bratislavské korunovačné medaily a žetóny (1563–1830) / Coronatus Posonii... A pozsonyi magyar uralkodókoronázások érmei (1563–1830) című kiállítás felépítésében ezúttal is a Lendület Kutatócsoport két munkatársa, Soltész Ferenc Gábor numizmatikus és Tóth Csaba numizmatikus–szakmuzeológus vettek részt. Kurátortársuk – Pozsonyhoz hasonlóan – ezúttal is Marek Budaj szlovák numizmatikus és szakmuzeológus, a Szlovák Nemzeti Múzeum Történeti Múzeumának munkatársa, valamint a körmöcbányai múzeum részéről Daniel Haas Kianička és Magdaléna Kamhalová voltak. A kiállítás a körmöcbányai főtéren álló, a múzeumhoz tartozó patinás épületben található galéria nagytermében kapott helyet. Miként Pozsonyban, ezúttal is háromnyelvű (szlovák, magyar és angol) tablók tájékoztatják a látogatókat a pozsonyi magyar király-07NepesErdeklodok- 03kepKilallitashelyszin-és királyné-koronázások közel 200 különféle érméről, amelyek féltucat magyarországi és szlovákiai gyűjtemény anyagából származnak.

A körmöcbányai kiállítás ünnepélyes megnyitására 2015. március 25-én délután került sor. A megnyitóbeszédeket körmöcbányai múzeum igazgatónője, Mariana Novotná, illetve a Magyar Nemzeti Múzeum képviseletében Torbágyi Melinda főosztályvezető, az Éremtár vezetője tartották. A beszédek után a körmöcbányai múzeum részéről Daniel Haas Kianička kurátor tartott rövid előadást szlovák nyelven a koronázási érmekről és használatukról a megnyitón szép számban megjelentek érdeklődőknek. A nemzetközi együttműködés keretében létrejött újabb kiállítás három hónapig, 2015. június 26-ig tekinthető meg.