+36 1 224 6755   

mtakk logo

BTK Történettudományi Intézet

CRHAz intézetünk tudományos tanácsadója, Pálffy Géza vezette MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport elmúlt esztendőkben végzett tudományos feltáró munkája eredményeként teljes egészében kétnyelvű, román–magyar kötet jelent meg a magyar uralkodókoronázásokra 1508 és 1916 között kibocsátott koronázási érmekről és zsetonokról. A Coronatus in regem Hungariae... Medaliile de încoronare ale regilor Ungariei / A magyar uralkodókoronázások érmei című kiadvány valódi interdiszciplináris kutatómunkában és nemzetközi együttműködésben készült. Címlapján az eddig ismert legkorábbi magyar királyné-koronázási érem látható (Gonzaga Eleonóra Magdolna 1655. június eleji pozsonyi szertartásáról), melynek a világon egyetlen ismert példányát a kolozsvári Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum őrzi.

 

A Lendület Kutatócsoport tagjai által Budapesten összeállított, majd Kolozsváron nyomtatott kötet az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum és Magyar Nemzeti Múzeum közös kiadványaként, kifejezetten tudományos missziós céllal látott napvilágot. A romániai és erdélyi (román és magyar) szakmai és nagyközönség számára egyszerre kívánja bemutatni a Magyar Királyság újkori történetének legfontosabb ceremoniális eseményét, az uralkodókoronázásokat és az ezekre készült különféle koronázási érmeket és zsetonokat az 1508 és 1916 közötti időszakból. A kötet széles válogatással nyújt betekintést a késő középkorban Székesfehérvárott, majd 1563-tól Pozsonyban, 1622-től részben már Sopronban, majd 1792-től részben Budán tartott szertartások és koronázási érmek históriájába. Mindezt teljes terjedelmében kétnyelvű kiadásban teszi, László Noémi költő-műfordító és Intézetünk tudományos munkatársa, Jakó Klára gondos fordítói munkájának köszönhetően.

A kiadvány jelentős terjedelmű átfogó tanulmányait a kutatócsoport-vezető (Régi hagyományok – új szokások: Uralkodókoronázások az újkori Magyarországon [1526–1916]), illetve numizmatikus munkatársai, Soltész Ferenc Gábor és Tóth Csaba szakmuzeológus (Uralkodói reprezentáció a magyar királykoronázások érmein és zsetonjain) készítették. Az utóbbiak állították össze kolozsvári román és magyar kollégák közreműködésével a kiadvány legnagyobb részét kitevő, a több mint másfélszáz érmet részletesen dokumentáló katalógust is. Ez szervesen épül a Kutatócsoport 2014 júliusa és 2015 februárja között a pozsonyi várban rendezett, majd 2015 tavaszán Körmöcbányán is jelentős sikerrel bemutatott koronázási érem-kiállításának anyagára. A számba vett értékes műtárgyak között találhatók csupán egyetlen példányban készült, úgynevezett felajánlási pénzek éppúgy, mint a koronázásokhoz kapcsolódó reprezentációs emlékérmek és a koronázási menetben a nép közé szórt arany, ezüst vagy réz zsetonok. A kötet értékes képanyagát ugyancsak a kutatói team tagja, Gödölle Mátyás történész–művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa válogatta. A kiadvány igényes szerkesztése Bertók Krisztina munkáját dicséri, az éremfotók zömét Gedai Csaba készítette. A kötet remélhetőleg hozzájárulhat mind a kora újkori és modern kori Magyar Királyság, mind a magyar uralkodókoronázások históriájának alaposabb erdélyi és romániai megismertetéséhez.

A kiadvány adatai: Coronatus in regem Hungariae... Medaliile de încoronare ale regilor Ungariei/Coronatus in regem Hungariae... A magyar uralkodókoronázások érmei. Autori catalog/A szövegeket összeállította: Pálffy, Géza–Soltész, Ferenc Gábor–Tóth, Csaba. Ed./Szerk. Bertók, Krisztina. Kiadó: Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Muzeul Naţional Maghiar/Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum és Magyar Nemzeti Múzeum. Megjelenés helye és ideje: Cluj Napoca/Kolozsvár–Budapest, 2015. december vége. Oldalszám: 239 oldal (4+4 szín nyomás). Kötés: Cérnafűzött, keménytáblás. ISBN: 978-61-5520-948-2

.

Kapcsolat

Cím

1097 Budapest
Tóth Kálmán utca 4.

Telefon

+36 1 224 6755

E-mail