PozsonyiKollegakkal2018. január 27-én a pozsonyi magyar katolikus közösség meghívására a Pozsonyi Magyar Intézetben tartott filmvetítéssel egybekötött előadást kollégánk, az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője, Pálffy Géza. A kutatói team eredményeit bemutató referátumot követően a szép számú közönség megtekinthette A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című ismeretterjesztő filmet is, amelyet Bárány Krisztián és Bárány Dániel rendezésében a FilmEver Stúdió készített. A rendkívül jó hangulatú rendezvényről részletes beszámoló itt olvasható.

 PalffyGeza eloadas kozbenA szombat délutáni pozsonyi koronafilm-premierre mintegy félszáz hazai és külföldi bemutatót (Bécstől több magyarországi koronázóvároson át Kolozsvárig és Székelyföldig) követően mind a kutatócsoport, mind a pozsonyiak nagy örömére kiemelt érdeklődés közepette került sor. A megjelenteket előbb a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora, Molnár Tamás atya, majd a Magyar Intézet igazgatója, Molnár Imre köszöntötte, aki az előadó részletes bemutatása mellett azt is elárulta, hogy az Intézet költözése miatt ez az előadás „koronázza meg” a patinás épületben hosszú évek alatt rendezett sok száz eseményt.

A közel félórás izgalmas referátum után a bő egy órás filmvetítés, majd kérdések sora, végül dedikálás és kötetlen beszélgetés következett. A film 2016 végén megjelent DVD-je mellett a kutatócsoport vezető röviden bemutatta a Lendület-csapat legújabb kiadványát, az 1830 őszén tartott utolsó pozsonyi királykoronázásról szóló tanulmánykötetet is, amely nemrég Soós István kollégánk szerkesztésében látott napvilágot. A publikációk iránti kiemelkedő érdeklődést mutatja, hogy mindkét kiadványból több tucatnyi fogyott el. A rendezvényt megtisztelték rokonintézményünk, a Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete munkatársai is – nevezetesen osztályvezetőjük, Tünde Lengyelová vezetésével, akivel Pálffy Géza a Korridor-könyvek sorozatban tavaly a kora újkori koronázásokról és temetésekről szlovák nyelvű tanulmánykötetet szerkesztett.

A koronafilmet nezo a nepes kznsegA koronafilm DVD-jének ára 2500 Ft. Még megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az MTA BTK Történettudományi Intézetben (Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4. B épület 4. emelet, munkanapokon 9.00–12.00 óráig) és az MTA BTK Penna Bölcsész Könyvesboltban (Bp. 1053 Budapest, Magyar u. 40., munkanapokon 13:00 és 17:00 óra között, tel.: 06-30-203-1769, e-mail: ) vagy megrendelhető a e-mail-címen, illetve a 224–6700/4624, 4626-os telefonszámon.

A vetites utan sok kerdes hangzott el2018 tavaszán várható a koronafilm nyolcnyelvű (angol, horvát, magyar, német, orosz, román, spanyol és szlovák feliratú) DVD-változatának megjelenése, melynek szlovák feliratozása – a szlovák kollégákkal történt együttműködésben – éppen a napokban készült el.