2024. április 5. és 7. között került sor Cambridge-ben a British Association for Slavonic and East European Studies (BASEES) éves konferenciájára, amelyen intézetünket Csaplár-Degovics Krisztián tudományos főmunkatárs, és László Szabolcs tudományos munkatárs képviselte.

A tanácskozásnak a Robinson College és a Selwyn College adott otthont.


A BASEES által szervezett rendezvény az év egyik legfontosabb globális seregszemléje, ahol a Kelet-Európával foglalkozó különféle diszciplínák (politikatudományok, gazdaság- és kultúrtörténet, történelemtudományok, társadalomtudományok) képviselői bemutatkozhatnak, és értő nemzetközi hallgatóság előtt beszélhetnek legújabb kutatási eredményeikről.

20240406 160635

Intézetünk Délkelet-Európa története osztálya önálló panellel vett részt a rendezvényen (Hungarian state- and nation-building experiences exported to the Balkans, Anatolia and Central Asia, 19th-21st centuries [Magyar állam- és nemzetépítési tapasztalatok exportja a Balkánra, Anatóliába és Közép-Ázsiába, 19-21. század]). A nagy érdeklődéssel fogadott panelen Csaplár-Degovics Krisztián, Emre Saral (Hacettepe University, Ankara), Sántha István és Szilágyi Zsolt (mindketten BTK Néprajztudományi Intézet munkatársai) tartottak előadást.

Csaplár-Degovics Krisztián előadása (Exporting Hungarian nation- and state-building experience to Bosnia-Herzegovina and Albania [A magyar nemzet- és államépítés exportja Bosznia-Hercegovinába és Albániába]) arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar politikai és gazdasági elit a hazai nemzetiségi nacionalizmusok és a szomszédos birodalmak (Németország, Oroszország) támasztotta kihívásokra a dualista korszakban nemcsak nemzetállam-építéssel, hanem (informális) birodalomépítéssel reagált. A formális és informális birodalomépítés, egyben a magyar állam- és nemzetépítés tapasztalatai exportjának európai célterülete Bosznia-Hercegovina és a földrajzi Albánia volt 1878 és 1918 között.

20240406 160449Csaplár-Degovics Krisztián előadása

László Szabolcs előadása (Knowledge Acquisition and Travel Reports about the “West” in Cold War Hungary [A „Nyugatról” szerzett tudás és az útijelentések a hidegháborús Magyarországon]) az államszocialista korszakban a magyar tudósok és művészek számára megnyíló nyugati utazások mechanizmusáról és a mobilitás révén megszerzett tudásról szólt. A kivételesnek számító utazásokhoz kapacsolódó hatalmi nyomások ismertetése mellett az előadás bemutatta, hogy a hazatérő tudományos elitek tágítani tudták a mobilitási lehetőségeket beszámolóik révén.

cambridgeLászló Szabolcs előadása

A panel, amelyben az előadás elhangzott (East-West Cooperation in Science and Technology [Kelet és Nyugat közötti tudományos és műszaki együttműködés]), a hidegháborús kontextusban a vasfüggönyön átívelő szakértői és kutatói kapcsolatokra fókuszált.

A konferencia teljes programja itt elérhető.