A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Fónagy Zoltán, intézetünk tudományos főmunkatársa az 1848–49-es forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos interjúiból és előadásaiból válogattunk.  


Az Index újrainduló Kibeszélő című adásának vendége volt Fónagy Zoltán 2023. március 14-én. A műsorban többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ: Hogyan élték meg az emberek, leginkább a jobbágyok, hogy 800 év után hirtelen véget ér a jobbágy-földesúr viszony, nem kell már ingyen robotolni? Mihez kezdtek a szabadsággal? Szabadságharc vagy polgárháború volt, ami 1848–49-ben történt? Miért volt döntő Magyarország esetében az 1848-at megelőző kétéves európai gazdasági válság? Az adás itt elérhető.

2023. március 11-én munkatársunk a Tilos Rádió Leuchtturm című, német nyelvű adásában beszélt a forradalomról és a szabadságharcról. A beszélgetés itt hallgatható meg.  2023. március 12-én az 1848-as forradalommal kapcsolatos érdekességekről beszélgetett a Petőfi Rádió Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy című sorozatában, amely podcast formában a Magyar kultúra podcastok oldalon itt érhető el. 2023. március 15-én reggel pedig a Klubrádió Reggeli személy című műsorában Para-Kovács Imre kérdezte. Az adás itt hallgatható meg.

Fónagy Zoltán volt a kurátora, illetve történész szakértője a Budapest Brand plakátkiállításának, amely a Károly körút melletti Városháza parkban tekinthető meg. Bővebben erről itt olvashatnak.

kepernyofoto 2023 03 15 0.04.48

2023. március 15-én Fónagy Zoltán Szombathelyen, a Smidt Múzeumban tart elődást „A szabadság érzetétől áthatva” – Forradalom és szabadságharc, mint hétköznapi tapasztalat címmel. Részletek itt találhatók. Március 16-án pedig Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban adott elő Lelkesültek és lelkesítettek: női sorsok a forradalom és szabadságharc korában címmel. Bővebb információ itt elérhető. 


Borítókép: Fónagy Zoltán. Fotó: Kaszás Tamás / Index