Az Arpadiana sorozat kilencedik köteteként megjelent Ottokar aus der Gaal Stájer rímes krónika című műve. A 410 oldalas kiadványt fordította és közreadja Bagi Dániel, intézetünk tudományos tanácsadója.  

stajer rimes kronika b1

A Stájer rímes krónika az első német nyelven írt középkori krónika Ausztria és Stájerország történetéről. Szerzője egy Judenburg mellett élt stájer kisnemes, bizonyos Gaal-beli Ottokár, aki 1308 körül látott neki a munkájának, és egészen haláláig folytatta hazája és a szomszédos országok históriájának írásba foglalását.

A krónika 1246–1309 között tárgyalja az eseményeket. Jelentőségét az adja a számunkra, hogy a meglehetősen hosszú szöveg nagyon sok magyar vonatkozású hírt is közöl. Ezek IV. Béla királytól az Árpád-ház kihalásáig, valamint az 1301 utáni trónharcokig mesélnek Magyarország történelméről. A fordulatos elbeszélésben megelevenednek az utolsó Árpádok és kortársaik – II. Ottokár, II. és III. Vencel cseh királyok, az utolsó Babenbergek, az első Habsburgok, I. Rudolf és I. Albert – harcai, szövetségei és házassági kapcsolatai.

A szerző részletesen tudósít a magyar királyavatási szertartásról, megismerhetjük a magyar koronázási ékszerek sorsát az utolsó Árpádok és az 1301 utáni trónharcok korában.

A kötet ára: 5900 Ft. Vásárlással, megrendeléssel kapcsolatos információk itt találhatók