Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat támogatásával a korábban befejezett GISta Hungarorum projekt után a Proof of Concept projekt utolsó fázisában elkészült és tesztüzemmódban elérhető a ’Balkans in Numberswebes atlasz, a projektgazda, intézetünk munkatársa, Demeter Gábor, valamint Bottlik Zsolt geográfus (ELTE) és Pálóczi Gábor informatikus fejlesztésében, az IOS (Regensburg) közreműködésével.

balkans

A fejlesztés során elkészült a vizualizációhoz szükséges alaptérképsorozat az 1930/40, 1960/70 és 2000/2010 évkörre, továbbá az 1930/40-as és 1960/70-es évmetszetre vonatkozó adathalmaz Románia, Magyarország, Jugoszlávia, Albánia, Görögország és Bulgária járásaira/megyéire. Jelenleg több mint 300 tematikus térkép és a mögötte lévő adathalmaz érhető el. Az atlasz évkör, téma és ország szerinti leválogatást, valamint folttérképes és kördiagramos megjelenítést tesz lehetővé.

A 2000-es időmetszet adatbázis-építése továbbra is folyik, ezért a beta-verzió egyelőre fejlesztői oldalon érhető el, nem költözött a végleges helyére.

A fejlesztés jelenleg itt elérhető.