Az Arpadiana sorozat 12. köteteként megjelent Molnár Péter, az ELTE BTK Filozófia Intézet oktatója, tudományos főmunkatársa Kézai Simon „hun–magyar alkotmánytana” című, 686 oldalas kötete a Bölcsészettudományi Kutatóközpont kiadásában. 


kezai b1

A szakmai közvélemény jó ideje a köznemesség ideológusaként tartotta számon Kézai Simont. Való igaz, hogy az általa írt Gesta Hungarorum­ban tűnik fel a fegyverforgató férfiak­ból álló ősi hun–magyar communitas elképzelése, mely idővel a hazai nemesség önmeghatározásának elsődleges viszonyítási pontjává vált. A magyar­országi rendek és az országgyűlés késő középkori történetét egyre job­ban megismerve immár aligha tűnik tarthatónak az az elképzelés, mely a közösségi cselekvésre kész 13. század végi „köznemesség” számára írt programot olvasott ki Simon mester gestá­jából. E következtetés régóta esedé­kes levonására azonban csak úgy nyílik mód, ha utánanézünk: kik moz­díthatták elő a mű megírását, mely társadalmi körből kerültek ki, és a szerző közvetítésével milyen politikai javaslatokat sugalltak.

E feladatok el­végzése, illetve Kézai szerzői arcélé­nek pontosabb megrajzolása szüksé­gessé tette a gestaíró vélt külföldi for­rásainak és kompilátori módszereinek felülvizsgálatát, a 13. századi hazai krónikák sor- és időrendjének átsza­bását, valamint Szűcs Jenő eszmetörténészi munkásságának újraérté­kelését.

A kötet ára: 5900 Ft.

Vásárlással, megrendeléssel kapcsolatos információk itt találhatók