A BTK Történettudományi Intézete, a Magyar Történelmi Társulat és a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság közös kiadásában megjelent Pritz Pál Történelem és nemzet című kötete.

 biv bi korr04 page 001 tti

Szűcs Jenő – az 1945 utáni hazai historiográfia egyik legnagyobbja – nevezetes gyűjteményes kötetének a Nemzet és történelem címet adta. Mert a Molnár Erik elindította, idővel a nevére keresztelt polémia a nemzet kérdéskörét tette problémává. Az 1989–1990 utáni új világban a historikusnak már nem a nemzetire, sokkal inkább a történetire kell összpontosítania. Mert megint tarajos hullámokat vet az antikorszakos gondolkodás. E gondolkodáson a megelőző rendszerek/korszakok valóságának a befeketítése, leminősítése értendő. Nem mai és messze nem csupán hazai találmány. Ezért a historikusnak manapság alapvetően magát az egész múltat kell megvédenie. A ferdítésektől, a már régen rögzült eredmények homályba űzésétől. Azoktól, akik visszavinnék történetpolitikai gondolkodásunkat a romantikus nacionalizmus világába.


A kötet kiadását az MTA Könyv- és Folyóiratkiadó Bizottsága és a szerző támogatása tette lehetővé. 

A címnegyed és a tartalomjegyzék itt elérhető.

A könyvet a Penna Bölcsész Könyvesboltban (Budapest V., Magyar utca 40.), a Kossuth Kiadó boltjaiban és az MTA Könyvtár és Információs Központ Olvasószolgálatánál lehet megvásárolni.