Különszámmal ünnepli működésének ötvenedik évét a Hungarian Studies Review, jelenleg a legfontosabb észak-amerikai szakmai lap, amely a magyar történelemre fókuszál. Az évfordulós lapszám tartalma sok szállal kötődik a HUN-REN BTK Történettudományi Intézethez.

Az idén elhunyt Deák István emlékének szentelt kerekasztal keretén belül intézetünk nyugalmazott tudományos tanácsadói, Pók Attila, Szász Zoltán és Hajdu Tibor idézik fel a Columbia Egyetem történészprofesszorának alakját és pályáját. A kerekasztalhoz kapcsolódó tanulmányt, amely Deák 1973-as Magyarországról való kiutasítását dolgozza fel, az intézet tudományos munkatársa, László Szabolcs jegyez társszerzőként.

hsr 50 cover

Ugyancsak a lapban jelent meg Scheibner Tamásnak, intézetünk tudományos főmunkatársának egy egészen különleges interjúja Charles Taylorral, amelyben a világhírű kanadai filozófus felidézi, hogy a World University Service munkatársaként miként vett részt az 1956-os magyar menekülteket segítő mentőakcióban. (Az interjú magyar változata itt olvasható.) Továbbá, a lapszám recenziót közöl Apor Péter tudományos főmunkatárs és Borhi László tudományos tanácsadó legutóbbi, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont által kiadott könyveiről.

A Hungarian Studies Review 50. ünnepi száma itt érhető el.