A Bolgár–Magyar Történész Vegyesbizottság Balkán-kronológia című sorozatának idei kötete 1946 és 1989 között veszi végig a félsziget történetét. A kiadványt Bagdi Róbert mellett intézetünk munkatársai, Bíró László, Demeter Gábor és Zahorán Csaba szerkesztették.

A kronológia kapaszkodót kíván nyújtani az események forgatagában történő tájékozó­dáshoz, illetve a történelmi folyamatok értelmezéséhez, hiszen a Balkán-félsziget és közvetlen környezete igen mozgalmas háromszáz évet tudhat maga mögött. Hasonló részletességű párhuzamos kronológia magyarul még nem – de világnyelveken sem – született: az összeállításban nehézséget elsősorban a különböző időszámítási rendszerek közötti navigáció okozott, illetve, hogy az elérhető nemzeti kronológiák más-más eseményeket tartanak meghatározónak, gyakran különböző, olykor egészen ellentétes módon értelmezve azokat.

balkan kronologia 4 tti

Az eseménytár a félsziget népeinek, országainak politika- és kultúrtörténete mellett a térség közvetlen környezetének és sorsának alakításában érintett hatalmak, birodalmak bel- és külpolitikai eseményeit is bemutatja. A tájékozódást segíti a különböző népekhez tartozó történések eltérő színkódolású jelölése, a fontosabb mozzanatok értelmező leírása, az előre- és visszautalások sokasága, a személynevek, fogalmak szerepeltetése.

A Balkán-kronológia 2020-ban megjelent első része 1700 és 1878 között követi nyomon az eseményeket országok, régiók szerinti bontásban, a második rész az 1879–1918 közötti, a harmadik az 1919–1945 közötti történéseket tárgyalja. Jelen kötet alapjául is az OTKA 69 173-as, A Balkán a múlt és a jelen között – magyar szemmel című pályázata során Szász Zoltán és Glatz Ferenc vezetésével, Zahorán Csaba szerkesztésében készült anyag szolgált, amelyet – mind területi szempontból, mind tartalmát illetően – jelentős mértékben bővítettek a közreműködők.