2023. november 29-én a Vinikli borbárban került sor Kövecsi-Oláh Péter és Emre Saral Török–magyar diplomáciai kapcsolatok a két világháború között (1920–1945) című legújabb kötetének bemutatójára.

konyvbemutato torok magyar

A szerzők intézetünk munkatársa, a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet Turkológiai kutatócsoport vezetője, Fodor Gábor moderálásával ismertették a kötet témáját adó periódus sajátosságait, a két ország első világháború utáni fejlődési modelljeit, valamint a revízió eltérő értelmezését. A közel ötven vendég részvételével megtartott, kötetlen hangulatú beszélgetés végén a megjelenteknek lehetőségük volt vásárolni a bemutatott könyvből, illetve a Bölcsészettudományi Kutatóközpont egyéb, török tematikájú kiadványai közül. 

kovecsi olah emre saral borito 1A kötetről

Hogyan szervezte újjá önmagát az Oszmán Birodalom romjain az új török állam? A törökök „atyjaként” emlegetett Mustafa Kemal hogyan tekintett ránk, magyarokra? Mi a közös II. Rákóczi Ferencben, Kossuth Lajosban és Kállay Miklósban? Hogyan látták a muszlim életet egy szekuláris államban a magyar hittérítők?

Ebben a kötetben ilyen és ehhez hasonló kérdésekről, illetve a Török Köztársaság első negyed évszázadáról  azon belül is a magyar vonatkozásokról  kaphat átfogó képet az olvasó egy magyar és egy török történész, Kövecsi-Oláh Péter és Emre Saral tolmácsolásában.