Az Arpadiana könyvsorozat tizenötödik kiadványaként megjelent Rudolf Veronika, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézetének oktatója Közép-Európa a hosszú 13. században című könyve. 


Magyarország, Csehország és Ausztria a kora újkortól kezdve egy dinasztián és ebből következően közös sorson osztozott, történelmük összekapcsolódása azonban már a középkorban kezdetét vette. A Német-római Birodalom árnyékából előlépő Cseh Királyság és Osztrák Hercegség a 12. század végén önálló külpoliti­kába kezdett, amelynek legfőbb alanyává – egymást leszámítva – a Magyar Király­ság vált.

Az itt vizsgált „hosszú 13. század” során számos háború követte egymást, nagy múltú dinasztiák haltak ki és addig kevésbé jelentős uralkodócsaládok jelentek meg a nemzetközi küzdőtéren, de diplomáciai alkukból és dinasztikus házasságok­ból sem volt hiány. Bár az egyes uralkodók eltérő utakat választottak, végső soron mindegyikük célja a közép-európai régión belüli elsőség megszerzése és területi ha­talmuk minél teljesebb kiépítése volt, amit számos alkalommal egymás vagy a töb­bi szomszédos ország rovására igyekeztek megvalósítani.

A könyv a fennmaradt elbeszélő forrásokra és oklevelekre alapozva mutatja be a három ország egymás mellett élésének, versengésének és konfliktusainak állomásait.  

A borító itt, a tartalomjegyzék itt, az előszó itt, a címnegyed pedig itt elérhető. 

A kiadvány ára: 6590 Ft. Megvásárolható és megrendelhető itt.