2024. május 29-30. között került sor az isztambuli Nemzetvédelmi Egyetem szervezésében az 1. Török Hadtörténeti Kongresszusra, melynek idei témája az erődítmények és várak elleni ostromok voltak.

Tekintettel a Magyar-Török Kulturális Évadra a kongresszus első, tematikus szekciója az első világháború során a Palesztin fronton harcolt osztrák-magyar katonák misszióját és személyes visszaemlékezéseit mutatta be. Ennek keretében előadást tartott Emre Saral, a Hacettepe Egyetem docense, Pintér Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár főosztályvezetője, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú alapítvány kuratóriumi elnöke, illetve intézetünk tudományos munkatársa, a Turkológia osztály vezetője, Fodor Gábor

torokkongresszusEmre Saral, Pintér Tamás és Fodor Gábor a konferencia helyszínén

Az előadások kitértek az oszmán frontokon szolgálatot teljesítő osztrák és magyar tüzérek, mérnökök és katona orvosok alig ismert feladataira, az általuk papírra vetett publikált vagy kéziratosan maradt visszaemlékezésekre, illetve a családi hagyatékokban fellelt tárgyakra.

A tematikus panel az első lépése volt annak a török Yeditepe Kiadóval folytatott kollaborációnak, aminek eredményeképpen még idén meg fog jelenni török nyelven a Nagy háború blogon korábban magyarul publikált két palesztinai napló.

A konferencia után az előadók Isztambul szerte felkeresték első világháborús osztrák-magyar sírokat.

torokkongresszus2Pintér Tamás és Fodor Gábor a feriköji katolikus temetőben a Monarchia katonáinak közös sírjánál