A nemzetközi és a magyar közvélemény csupán töredékes ismeretekkel rendelkezik arról a globális intézményrendszerről, amelynek normaalkotó, szabályzó és ellenőrző tevékenysége az emberi lét szinte minden szférájára kihat az élelmezéstől az egészségügyig, a kultúrától a nukleáris biztonságig.

A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetben 2024. július 2-án megalakult kutatócsoport, amelyet Kecskés D. Gusztáv, intézetünk tudományos tanácsadója vezet, ezt a nagy jelentőségű, de kevéssé ismert kapcsolatrendszert kívánja széleskörű nemzetközi és hazai empirikus kutatások, elsődleges források révén feltárni és a széles közönség számára bemutatni.  

 nato kutcsop3  

 

A csoport tagjai, 28 fő, számos felsőoktatási intézményt és kutatóintézetet képviselnek. (Europa Varietas Institute, HUN-REN BTK Történettudományi Intézet, HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont, 1956-os Intézet Alapítvány, Nemzeti Emlékezet Bizottsága, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, VERITAS Történetkutató Intézet és LevéltárÁllambiztonsági Szolgálatok Történeti LevéltáraMagyar Nemzeti Levéltár, Budapesti Gazdasági Egyetem, Debreceni Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Óbudai Egyetem, Pannon Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Külgazdasági és Külügyminisztérium).