Réfi könyvb.2

2014. november 13-án került sor intézetünk tudományos munkatársa, Réfi Attila A császári–királyi huszárság törzstiszti kara a francia forradalmi és a napóleoni háborúk korában (1792–1815) című könyvének bemutatójára az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézetének Szekfű Gyula Könyvtárában. A rendezvény házigazdája Erdődy Gábor tanszékvezető egyetemi tanár, az ELTE nemzetközi rektorhelyettese volt. A kötetet Nagy-L. István a pápai Gróf Esterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum igazgatója és Vizi László Tamás főiskolai tanár, a Kodolányi János Főiskola oktatási rektorhelyettese mutatták be.

Köszöntőjében Erdődy Gábor a kötet megjelenése kapcsán kiemelte, hogy ez a munka is egyértelműen bizonyítja, hiszen szerzője egykor az ELTE BTK Történelemtudományok Doktori Iskola hallgatója volt, a doktori iskolában zajló oktatás sokszínűségét és eredményességét. Jelezve, hogy az ellentétes nézetek dacára, továbbra is van létjogosultsága a bölcsészképzésnek.

Nagy-L. István a szerző és a könyv méltatása során alapvetően az egyetlen magyar eredetű csapatnemmel, a huszársággal kapcsolatos kutatások és a szakirodalom több évszázados fejlődési vonalát vázolta fel és helyezte el abban a historiográfiai jelentőségűnek titulált új kötetet.

Vizi László Tamás felszólalása személyes hangvételű bevezetéseként a szerzővel való ismeretségére emlékezett vissza, egészen előbbi kezdő kutató korától. Majd részletesen ismertette a kötet felépítését és új tudományos eredményeit. Végül saját kutatásaihoz szorosan kapcsolódóan a napóleoni háborúk inszurgens huszárságának működését és harcászati alkalmazását mutatta be szemléletes példákon keresztül. Ezek révén egyúttal pontosította és a legújabb kutatási eredmények alapján árnyalta a nevezetes győri csatában játszott szerepükről köztudatunkban tudatos történethamisítás révén meggyökeresedett, igazságtalanul negatív képet is.

Végül a szerző kapott szót, és köszönete kifejezését követően néhány, a huszársággal kapcsolatos színes történetet osztott meg az egybegyűltekkel.

Egy héttel később, 2014. november 20-án Veszprémben az Utas és holdvilág Antikváriumban került sor a kötet megjelenése kapcsán pódiumbeszélgetésre, melynek moderátora Hangodi László történészmuzeológus a tapolcai Wass Albert Városi Könyvtár és Múzeum munkatársa, résztvevői pedig Abonyi Gábor hagyományőrző huszár ezredes, a Sándor Huszárok Lovas Klub elnöke, Somogyi Győző, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas festőművész és grafikus, a Balatonfelvidéki Radetzky Huszár Egyesület strázsamestere, valamint a könyv szerzője, Réfi Attila voltak. A hangulatos és tartalmas eszmecsere során mindenekelőtt bemutatásra került a korszak huszársága, valamint a csapatnem legkiemelkedőbb személyiségeinek életrajzai is felvázolásra kerültek, olyan kultúrtörténeti adalékokkal kiegészítve, mint például Szily Antal főstrázsamester és gróf Brunszvik Teréz szomorú szerelme. A résztvevők megvitatták továbbá a francia háborúknak a hadászat és a harcászat fejlődésére gyakorolt hatását, de a jelenlévők számos érdekességet hallhattak a huszárviselet, a hadkiegészítés és az utánpótlás vonatkozásában is.