1989 csoport1 2015 03 03 9999 102015. március 3-án három lengyel szerző, Adam Burakowski, Aleksander Gubrynowicz és Paweł Ukielski 1989 – A kommunista diktatúra végnapjai Közép- és Kelet-Európában című kötetének bemutatóját tartották intézetünk Tanácstermében. A beszélgetés moderátora Mitrovits Miklós, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos munkatársa volt. A könyvet magyarul a Rézbong Kiadó jelentette meg az Aeramentum Könyvek sorozatában.

1989 Adam Burakowski 2015 03 03 9999 17Adam Burakowski a Lengyel Tudományos Akadémia politológusa, a Lengyel Rádió munkatársa, szakterülete a kelet-európai országok és az indiai-félsziget legújabb kori története. Aleksander Gubrynowicz jogász, politológus, a Varsói Egyetem Nemzetközi Jogi Intézetének munkatársa – a Magyarországgal foglalkozó rész az ő műve. Paweł Ukielski szintén politológus, történész, a Nemzeti Emlékezet Intézetének igazgatóhelyettese, fő szakterülete többek között Csehszlovákia története. Az eseményen mindhárom szerző megjelent. Az átfogó igényű, élvezetesen megírt, eredeti nyelven öt évvel ezelőtt megjelent könyv az államszocializmusból a kapitalizmusba való átmenet története, amelyben minden érintett országgal egy-egy három részből álló fejezet foglalkozik.
Adam Burakowski elmondta: érdekes volna a magyar kutatók véleményét meghallgatni a kötetről, hiszen felveti a kérdést: 1989 sikernek vagy kudarcnak minősül? Nem könnyű a válasz. A kommunizmus persze kudarcot vallott, főleg gazdasági okokból nem létezhetett sokáig, de ideológiaként is vereséget szenvedett, olyannyira, hogy még a legelkötelezettebb veterán kommunisták számára is idejétmúlt eszmerendszerré vált. A világ többi részének szempontjából az átalakulás sikertörténetnek számított. Régiónk számára nem csupán a kommunizmustól, hanem egy idegen hatalomtól való megszabadulást is jelentett, ugyanakkor két, művi úton létrehozott állam is kudarcot vallott. (A harmadik, Jugoszlávia, jellegében más esetnek számít, ezért vele a kötet nem foglalkozik.) A régi időkkel kapcsolatos nosztalgia és az Európai Unió szemmel látható problémái ellenére ebben a régióban alapvetően pozitív változások történtek.1989 Aleksander Gubrynowicz 2015 03 03 9999 14
Aleksander Gubrynowicz kifejtette: ha a jelen problémásnak tűnik, nézzük meg, mi volt a kiindulópont. Kelet-Európában sokan a gyökeres váltás helyett a rendszer hibáinak kijavításán és egyfajta „szocialista munka – kapitalista fizetés” utópia létrehozásán álmodoztak. Egy radikális váltásra a lengyelek bizonyultak a legnyitottabbnak, mert a kommunista rendszer ott hagyott a legkevésbé működőképes gazdaságot örökségül, és az életszínvonal jóval a kelet-európai országoké alatt volt. Magyarországon a Kádár-rendszer jobb körülményeket hagyott örökül, így a magyarság kevésbé volt elutasító bármiféle, a gazdaságba történő állami beavatkozás iránt, mint például a lengyelek.  
Paweł Ukielski a 15 éve alakult IPN igazgatóhelyetteseként a történelem- és emlékezetpolitika érzékeny és sokat vitatott szakterületének változásairól beszélt: ezzel a problémakörrel immár 12 éve foglalkozik. A 2250 főt foglalkoztató, 65 millió eurós éves költségvetésből gazdálkodó intézmény alappillérei a következők: archívumok mintegy 90 kilométernyi dokumentummal, oktatások, kiállítások – eddig mintegy 900 könyvet adtak ki –, továbbá konferenciák szervezése, rendhagyó történelemórák tartása oktatási intézményekben. Ezenkívül lusztrációs tevékenységet végeznek, amelynek felfogása és megítélése országonként más és más; büntetőeljárásokat bonyolítanak, ügyészi tevékenységet folytatnak a nácizmus és kommunizmus bűntetteivel kapcsolatban. Az IPN munkatársai több ezer ügyben járnak el, ezek közül azonban csak néhány száz kerül bíróság 1989 Paweł Ukielski 2015 03 03 9999 19elé. Nehéz időszakot jelentett az intézmény számára a feladataival kapcsolatban kirobbanó, éveken át húzódó politikai vita, de szerencsére ez már a múlté. Ukielski legfőbb sikerüknek a lengyel gondolkodás megváltoztatását tartja.
A könyvbemutató izgalmas beszélgetéssel zárult, melynek során felmerült India és Kelet-Európa összehasonlítása, a gyarmati rendszerből való átmenet és az európai rendszerváltások közötti párhuzam (például mennyire könnyű a múlt feldolgozása, hogyan viszonyult a gyarmatosító kultúrája az alávetett területéhez, milyen mértékű a korábbi gyarmatosító jelenlegi fenyegetettsége és beavatkozási kísérletei a térség belügyeibe.) Felmerült a kérdés, hogy a jóléti állam modellje, valamint a lengyelek által követendőnek vélt amerikai, és a magyarok által favorizált német módszerek megfelelő példák voltak-e a kelet-európai államok számára. Előkerült az IPN más, mostohább helyzetű lengyel kutatási intézményekkel való viszonyának kérdésköre is.


Péterfi András