A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és a Tuzsér Községért Közalapítvány szervezésében mutatta be Budapesten 2023. február 14-én Fónagy Zoltán, intézetünk tudományos főmunkatársa a Grófkisasszonyok a 20. század elején – Gróf Lónyay Márta naplója 1912–1922 című kiadványt.

grof lonyay konyvbemutatoA kötet borítója. Kép: PIM Facebook

A rendezvényt a Lónyay 200 Emlékév keretein belül tartották meg, és beszámolt róla a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Hírportál is:
Gróf Lónyay Márta Lónyay Menyhért dédunokája volt, naplója az 1912 és 1922 közötti éveket mutatja be személyes élményeivel és vallomásaival színezve. A napló a Tuzsér Községért Közalapítvány kiadásában jelent meg a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai közreműködésével. Mivel gróf Lónyay Mártának nem volt gyermeke, a napló gróf Lónyay Menyhért szépunokájához, dr. Jankovich-Bésán Déneshez került, aki tavaly májusban először járt a tuzséri Lónyay-Kastélyban, és mesélt az emlékév szervezőinek a féltve őrzött családi naplóról. Mivel az emlékév nemcsak gróf Lónyay Menyhért életével és munkásságával foglalkozott, hanem a közalapítvány a család valamennyi tagjának a tevékenységét is kutatta, így egyértelmű volt, hogy a naplót is közkinccsé kell tenni. (A teljes beszámoló itt olvasható.)

Fónagy Zoltán a rendezvényen elmondta, hogy forrásértékét tekintve a napló elsőrangú. Egy többszörösen is ritkaságszámba menő egodokumentumról van szó: a naplóíró nő, arisztokrata és fiatal – 14 éves kamaszként kezdte írni, és 10 éven át vezette. A könyv értékes forrás az arisztokrácia hétköznapi életének, családi és társas viszonyainak megismeréséhez. Mivel a napló idejének nagyjából fele az első világháború és az azt követő forradalmak, vörös- és fehérterror idejére esik, ennek a korszaknak a tapasztalattörténeti megközelítésű kutatásához is jól használható.

A könyvbemutatón köszöntőt mondott Parádi Andrea, a PIM tudományos titkára és Klicsu Ferenc, a Tuzsér Községért Közalapítvány elnöke is.