2023. szeptember 28. és október 1. között rendezik meg immáron 28. alkalommal a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amely a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. A fesztivál a Millenárison, a B és a D épületben, igényes környezetben, könnyen megközelíthető, központi helyen, még korszerűbb és szebb kiállítóterekkel várja a látogatóit. 

A programfüzet itt elérhető.

budapesti nemzetkozi konyvfesztival logo color rgb

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit, akik közül a díszvendég - idén John Scalzi - veheti át Budapest Főpolgármesterétől a Budapest Nagydíjat.

További részletek a rendezvény honlapján találhatók.

A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet programja a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon:

Kerekasztal-beszélgetés: A hódoltság oszmán forrásai

Facebook-esemény 

28 bnkf kiadoi esemeny hodoltsag

A kerekasztal-beszélgetés fókuszában a magyarországi oszmán hódoltságra vonatkozó források értelmezési nehézségei és lehetőségei, valamint a hódoltság kutatásának legújabb kutatási eredményei állnak, a különböző tudományterületek képviselői, a történészek, geográfusok, levéltárosok, muzeológusok szemszögéből megvilágítva azokat. Noha a kutatások során az eltérő diszciplínák képviselői egyre gyakrabban egyesítik erőiket, igénybe véve a hagyományos iratolvasás nyújtotta lehetőségek mellett a geofizikai szondák, műholdfelvételek, informatika és a térinformatika nyújtotta segítséget egyaránt, elmozdulva az egyedi vizsgálatoktól a tömeges adatelemzés, adatbázis-építés felé, továbbra is számos nehézséggel kell szembenéznie a kutatóknak. A beszélgetés során bemutatják Hegyi Klára: A füleki szandzsák (2019) című műve mellett a Fóti Miklós és Pánya István jegyezte Bodrog vármegye településhálózatának rekonstrukciója a török defterek alapjánA zombori és a bajai náhije települései 1578-ban című kiadványt és a Fóti Miklós által közreadott A The Mufassal Tahrir Defteri of the Sanjak of Segedin (1578) című könyvet is.

  • 2023. szeptember 29., péntek 15.00–15.45
  • Millenáris B épület, galéria, Votisky Zsuzsa terem
  • Közreműködik Hegyi Klára, Fóti Miklós, Demeter Gábor (HUN-REN BTK TTI), Sz. Simon Éva (MNL OL), Pánya István (Katona István Múzeum, Kecskemét)

Pálffy Géza kutatócsoport-vezető dedikálja a Szent Korona Kutatócsoport legfrissebb kiadványait

 Facebook-esemény

Lehet-e még újat mondani a Szent Koronáról? A 2012-ben alapított „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport tevékenysége bizonyítja, a válasz: határozott igen. Egy évtized alatt a kutatói team mintegy negyedszáz monográfiával, tanulmánykötettel, forráskiadvánnyal és kiállítási katalógussal gazdagította ismereteinket. Ha kíváncsi a magyar korona külföldi útjaira, a soproni és pozsonyi koronázó országgyűlésekre, a koronázási érmekre, Révay Péter koronaőr munkásságára vagy a kora újkori Habsburg–magyar kapcsolatokra, keresse fel szeptember 30-án (szombaton) a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont B 22-es standját, ahol Pálffy Géza kutatócsoport-vezető dedikálja a Szent Korona Kutatócsoport kiadványait.

  • 2023. szeptember 30., szombat 15:00
  • B22-es stand 

Kerekasztal-beszélgetés: Magyarország és a kolonializmus

Facebook-esemény 

Az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés követi az európai államok egykori gyarmatosító tevékenységét és annak következményeit. A sajtó, a politikai élet és a társadalom érdeklődésének erősödése miatt a hazai tudományos élet is egyre nagyobb figyelmet szentel a kérdésnek. A történészek, muzeológusok, földrajztudósok, néprajzosok és antropológusok évek óta vizsgálják forrásaikat, hogy azok segítségével megpróbálják megtalálni az európai kolonializmus általános keretei között Magyarország történelmi múltjának helyét.

A beszélgetés – két, a HUN-REN BTK Történettudományi Intézetben megjelent könyv apropóján (Demeter Gábor és Csaplár-Degovics Krisztián kötetei) – az első alkalom arra, hogy három különböző diszciplína (földrajztudomány, néprajz, történelem) művelői nyílt eszmecserét folytassanak az érdeklődő közönség előtt.

  • 2023. október 1., vasárnap 15.00–15.45
  • Európa Pont Társalgó
  • Közreműködik Csaplár-Degovics Krisztián (HUN-REN BTK TTI), Sántha István (HUN-REN BTK NTI) és Kőszegi Margit (ELTE BTK)
    Moderátor: Bíró László (HUN-REN BTK BTK TTI)

A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont programjai itt elérhetők.