Intézetünkben tartotta ünnepi lapszámbemutatóját az idén ötven éves Hungarian Studies Review. A lap munkatársaival, Maya J. Lo Bello főszerkesztővel, Árpád von Klimó és Richard Esbenshade szerkesztőkkel László Szabolcs recenziókért felelős szerkesztő beszélgetett.


A lapot Kanadába kivándorolt magyar értelmiségiek alapították 1974-ben, The Canadian-American Review of Hungarian Studies névvel, amit 1981-ben váltott fel a jelenlegi elnevezés. A több mint négy évtizeden át, 2018-ig főszerkesztőként működő Dreisziger Nándor fáradhatatlan munkássága révén a lapnak sikerült egy kimagasló színvonalú tudományos periodikává válnia. Jelenleg a Hungarian Studies Review a legfontosabb észak-amerikai lektorált szakmai lap, amely a Magyarországgal és Közép-Európával foglalkozó történettudományi és társadalomtudományi publikációknak ad helyet.

hsr50 6

Az ötvenedik, ünnepi szám a lap gazdag történetére reflektál és a nemrég elhunyt Deák István történész emlékére szervezett kerekasztalt közli. Ez utóbbi keretén belül intézetünk nyugalmazott tudományos tanácsadói, Pók Attila, Szász Zoltán és Hajdu Tibor idézik fel a Columbia Egyetem történészprofesszorának alakját és pályáját. Ugyancsak az ünnepi lapszámban kapott helyett az a tanulmány és forrásközlés, amely Deák 1973-as Magyarországról való kiutasítását dolgozza fel. Továbbá, itt jelent meg Scheibner Tamásnak, intézetünk tudományos főmunkatársának interjúja Charles Taylorral, a világhírű kanadai filozófussal.

hsr50 5

A Történettudományi Intézet 5. emeleti konferenciatermében megrendezett angol nyelvű lapszámbemutatón a lap három munkatársával, Maya J. Lo Bello főszerkesztővel, Árpád von Klimó illetve Richard Esbenshade szerkesztőkkel az intézet tudományos munkatársa – és egyben a lap recenziókért felelős szerkesztőjeLászló Szabolcs beszélgetett.

hsr50 4

A Hungarian Studies Review 2020-ig terjedő lapszámai itt elérhetők.

A jelenlegi lapszámokat itt lehet olvasni.