grntosokAz évfordulós megemlékezések lázában égő Lipcsében, az utcákon korhű egyenruhákban vonuló hagyományőrzők által megidézett, különleges történelmi hangulatban került sor 2013. október 16-án, „a népek csatája” első napjának 200. évfordulóján a Stadtgeschichtliches Museum Leipzig és a közismert német internetes történelmi portál, a Napoleon Online által szervezett tudományos konferenciára. A Die Befreiungskriege in Deutschland 1813 címet viselő rendezvény a belvárosban az Alte Börse patinás épületében, német precizitás szerint, percre pontosan a meghirdetett időpontban, fél 10-kor vette kezdetét. A bevezető előadásban a főszervező, Markus Stein átfogó jelleggel felvázolta a Grande Armée oroszországi katasztrófája nyomán kezdetét vett folyamatot, melynek csúcspontján, a világtörténelem addigi legnagyobb fegyveres összecsapása keretében, Európa megalázott és a francia hegemónia ellen fellázadt nemzetei döntő és végzetes csapást mértek Bonaparte Napóleon uralmára. Majd a francia forradalom és a napóleoni háborúk hatását és örökségét mutatta be az 1848. évi európai forradalmi hullám időszakáig terjedően, különös tekintettel a német fejlődésre gyakorolt döntő befolyásukra. Ezt követően, három egymás követő szekció keretében, összesen további tíz előadásra került sor. Ezek közül kiemelendő az eredetileg geológus végzettségű Hans-Jürgen Paech interdiszciplináris jellegű előadása, melyben a légi lézerszkenneres vizsgálatok, még meglehetősen újszerű módszerének köszönhetően nyert adatok alapján mutatta be a Berlin védelmére 1813-ra kiépült, nagy kiterjedésű, földsáncok, erődök és vízzel elárasztott területek alkotta, utóbb Nuthe-Notte Linie megnevezést nyert védelmi rendszert és annak egykori elhelyezkedését.

Az előadók közül említést érdemel továbbá a történelmi regényeiről ismert, neves írónő, Sabine Ebert is, aki többéves elmélyült kutatómunka és számos történész szakértő segítsége révén, mindeddig feldolgozatlan levéltári forrásokat is felhasználva, az évfordulóra megjelentette 1813 – Kriegsfeuer című, valós történelmi tényeken alapuló regényét. Az írónő előadásában a vitatott megítélésű Johann von Thielmann szász tábornok személyét és 1813-ban játszott szerepét vizsgálva, számos forrás alapján, felmentette előbbit az árulás vádja alól.

A legjelentősebb, új tudományos eredményeket felmutató előadás ugyanakkor Jörg Titze nevéhez fűződött. A logikusan felépített előadás során, korábban nem vizsgált katonai személyügyi források és jelentések alapján Titze egyértelműen megcáfolta az elterjedt szakirodalmi állítást, miszerint 16 000 szász katona átállása a csata harmadik napján jelentősen hozzájárult a franciák vereségéhez. Kutatásai alapján ugyanis legfeljebb 3500 főről lehetett szó, így átállásuk korántsem gyakorolt döntő hatást a küzdelem kimenetelére.

A részletesen nem ismertetett többi előadás alapvetően a meglévő szakirodalmi ismeretek színvonalas összefoglalásának volt tekinthető. Kiemelendő ugyanakkor, hogy valamennyi előadás látványos és gazdagon illusztrált formában került bemutatásra. Ily módon képanyagukban sok újat nyújtottak még a téma avatott ismerői számára is. Egyúttal az elhangzottakat szemléletesebbé és lényegesen élvezhetőbbé tette a megjelent laikus érdeklődők számára is. A hosszúra nyúlt, tartalmas konferenciát végül estig tartó vita és kötetlen, baráti eszmecsere zárta.

Réfi Attila