2022. december 1-jén az egri Líceumban Pyrker János László egri pátriárka-érsek születésének 250. évfordulója alkalmából szerveztek konferenciát, amelyen intézetünk munkatársai, Benei Bernadett és Bárány Zsófia is előadást tartottak.


benei bernadett btk

Benei Bernadett EFL levéltáros, intézetünk tudományos segédmunkatársa előadásában rámutatott, hogy milyen rendeletekkel és módszerekkel segítették a himlő elleni védőoltás terjesztését a 19. század első felében. Ezek között szerepelt, hogy a helyi plébános a szószékről gyakran ajánlotta a híveknek az oltást, emellett ismertető cédulák osztásával népszerűsítették azt. Számos dokumentum bizonyítja, hogy egyházi személyek, plébánosok tettek jelentést arról, hogy az oltakozás milyen ütemben haladt. A 19. század első felében igyekeztek minél több embert meggyőzni a védőoltás hatékonyságáról, és felszólították az orvosokat kötelességük elvégzésére. A himlő elleni kötelező védőoltás bevezetésére 1876-ban került sor.

baranyzsofia

Bárány Zsófia, intézetünk és az OSZK Lipták Dorottya Sajtótörténeti Kutatócsoport munkatársa az országgyűlés és a vármegyék működését mutatta be, melyben Pyrker főispáni működésére helyezte a hangsúlyt.

A rendezvényről az Egri Főegyházmegye honlapja is beszámolt, a tudósítás itt olvasható.