2023. április 27–28. között a brünni Masaryk Egyetemen megtartott, a müncheni Ludwig-Maximilians Universität közreműködésével megszervezett konferencián intézetünket Bagi Dániel, a Déleket-Európa története osztály tudományos tanácsadója és Bácsatyai Dániel, a középkori osztály posztdoktor kutatója képviselték. 

brunn

Az Herrschen durch Unterlassen. Dilatorisches Handeln im Reich und Ostmitteleuropa des 12. Jahrhunderts című eseményen cseh, lengyel, német és magyar résztvevők tartottak előadást arról, hogy a kelet-közép-európai régió 12. századi uralkodói miként érvényesítették a halogatás technikáját a döntéshozatal során.

Bagi Dániel Kálmán király és öccse, Álmos herceg párharcának példáján keresztül arra kereste a választ, hogy az Árpádok dinasztikus konfliktusaiban hogyan érvényesültek a halogatás tendenciái, míg Bácsatyai Dániel Imre és II. András királyok keresztes terveiről tartott előadást, amelyek a magyar történetírásban gyakran a halogatás iskolapéldáiként jelennek meg; az előadó egyebek mellett II. András szimbolikus reprezentációjának elemzésével amellett érvelt, hogy a magyar király messzemenőkig azonosult a keresztes hadjárat eszméjével.

A konferencia programja letölthető.