Konrád Miklós, intézetünk tudományos főmunkatársa 2023. június 11. és 13. között részt vett Bad Ausseeban a Resorts, Spas, and Sommerfrische: Jewish Cultures of Rest and Recreation címmel rendezett háromnapos nemzetközi konferencián.

graz km tti 1

Dynamics of Inclusion and Exclusion: Jews and Non-Jews in Hungarian Spas and Health Resorts (1840–1914) című előadásában Konrád Miklós arra tett kísérletet, hogy bemutassa: a kortársak helyzetértékelése arról, hogy a fürdőhelyeken tartózkodó keresztény vendégek mennyire mutatkoztak befogadóknak a zsidókkal szemben, a forrás természetétől függött. A kifejezetten a „társadalmi válaszfalak” kérdésének szentelt írásokban a maradéktalan társadalmi integrációt szorgalmazó liberális szerzők – felekezeti hovatartozástól függetlenül – jobbára borúsan ítélték meg a helyzetet. Ha azonban azokat a forrásokat vizsgáljuk, ahol a kortársak csak mintegy mellékesen – a témáról szólva, de nem arra kihegyezve – ejtettek el egy-egy megjegyzést a zsidók és keresztények fürdőhelyeken tapasztalható társaséletéről, sokkal derűsebb kép bontakozik ki.

A Jewish Studies Program of the Central European University és a Centrum für Jüdische Studien der Universität Graz által szervezett konferencia programja itt elérhető.