Pók Attila, intézetünk nyugdíjas tudományos tanácsadója előadást tartott a Tallinni Egyetemen megrendezett posztszocialista emlékezetkultúrák változásait vizsgáló tanácskozáson, majd a Columbia Egyetemen részt vett azon a konferencián, amelyet Deák István munkásságáról tartottak.

A Tallinnban 2023. szeptember 22-én megrendezett Post-Socialist Memory Cultures in Transition című konferencia célja a posztszocialista emlékezetkultúrák változásainak feltárása volt, különös tekintettel a kelet-, közép- és délkelet-európai emlékezetkultúrákra, amelyek a transznacionális, a regionális, a nemzeti és a helyi közötti feszültségekből és kölcsönhatásokból alakultak/alakulnak ki, és amelyeket tovább súlyosbít az Ukrajna elleni orosz katonai invázió. A tanácskozáson Pók Attila előadásának címe Agents of Change: Tensions between Scholarly and Public Historical Uses of Memory in Post-Socialist Hungary volt.

tallin tti          tallin tti 2


2023. október 6-án pedig Pók Attila vezette be és moderálta a New York-i Columbia Egyetemen Deák István munkásságáról tartott konferencia keretében a Deák tevékenységének magyar vonatkozásaival foglalkozó panelt.

A program és a rendezvényről készült felvételek megtekinthetők a konferencia honlapján.

Pók Attila beszéde elérhető a Harimann Institute YouTube-csatornáján: