A Szilády Áron Társaság szervezésében Kiskunhalas adott otthont az immár három évtizedes múltra visszatekintő Szilády Emlékkonferenciának, amely idén a Magyar turkológiai a dualizmus korában alcímet kapta. Intézetünk képviseletében az eseményen Fodor Gábor tudományos munkatárs, osztályvezető vett részt.

A program a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának választott egykori turkológus, irodalmár, lelkész, országgyűlési képviselő és gimnáziumalapító Szilády Áron és a szintén turkológus Thúry József sírjainak megkoszorúzásával kezdődött a régi református temetőben, majd a Szilády Áron Református Gimnázium dísztermében folytatódott.

fodor kiskinhalas ttiFotó: Lukács László

A konferencián előadás tartott Vásáry István turkológus, professzor emeritus (ELTE), az MTA rendes tagja, Szakál Aurél, a Thorma János Múzeum volt igazgatója, Papp Sándor, a Szegedi Tudományegyetem Altajisztika Tanszékének tanszékvezetője, illetve Fodor Gábor a turkológiai kutatócsoport vezetője, aki Kós Károly Isztambulban 1917-1918-ban című előadásában az első világháború során a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet ösztöndíjasaként a török fővárosban kutatásokat folytató Kós Károly tevékenységét mutatta be.