A középkori kutatások széles skáláját felölelő International Medieval Congress (IMC), Európa legnagyobb ilyen jellegű tudományos konferenciája, amelyet idén 2024. július 1. és július 4. között rendeztek meg az angliai Leedsi Egyetemen. A rendezvényen előadást tartott Borbás Benjámin is. 

A konferencián résztevevő 2360 kutató mintegy 60 különböző országból érkezett a találkozóra.

Az esemény során egy kerekasztal-beszélgetést, illetve egy külön szekciót is rendeztek a hadizsákmányok témakörének (Spoils of War: Profiting from Plunder and People in Medieval Warfare), melynek keretében Borbás Benjámin, a „Lendület” Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport tagja is bemutatta doktori disszertációjához kapcsolódó legújabb eredményeit (The Role of Spoils of War in Financing Military Campaigns, 11th-13th Centuries).

sdr

Előadásában 18  1139 és 1304 között keletkezett – kiváltságlevelet és egyezséget vett vizsgálat alá, amelyeket különböző szentföldi hatalmasságok adományoztak vagy kötöttek a lovagrendekkel a hadizsákmány elosztását illetően a keresztes háborúk időszakában. Emellett olyan rendi statútumokat és pápai bullákat is elemzett, amelyek a katonai események, például portyázások, hadjáratok és várostromok során a rendtagok kezébe került hadizsákmányok kezelését, értékesítését és felhasználását szabályozták.

A főként a Johannita Lovagrendre összpontosító prezentációjában Borbás Benjámin hangsúlyozta, hogy a privilégiumok adományozása mögött elsősorban az adományozók azon szándéka állt, hogy a határvédelmet és az új területek meghódítását célzó politikájukban a lovagrendeket a zsákmány ígéretével is érdekeltté tegyék. Az előjogok és birtokadományok élvezetét gyakran a szaracénok elleni folytonos hadviselés függvényévé is tették, cserébe viszont a szokásjogon felüli részesedést biztosítottak a zsákmányból. Bár a lovagrendek háborús szerepvállalása pénzügyileg nem volt kifizetődő, a helyszínen szerzett hadizsákmány segíthetett a veszteségek mérséklésében, és „elsősegélyként” szolgált a határmenti területek védelmében, főként olyan válságos helyzetekben, midőn az európai térségből érkező utánpótlások akadoztak. 

 img 20240703 120030  img 20240704 125052  img 20240703 121844  img 20240702 150901

 

A konferencia keretében a résztvevők megtekinthették a Királyi Fegyvertár múzeumát, az 1092-ben felszentelt, majd földrengés következtében újjáépített lincolni székesegyházat és a püspöki palotát, valamint a Leeds közelében fekvő Kirkstall apátság festői romjait is.