Intézetünk Kora újkori osztályának tudományos munkatársa, F. Molnár Mónika 2022. október 28-án előadást tartott Szapolyai János özvegyéről, Jagelló Izabelláról Rómában, a Fondazione Bessóban. A rendezvény a Cecilia Mazzetti di Pietralata által szervezett történeti és művészettörténeti előadássorozat, az „Arte al Femminile” keretében zajlott. 


isabella roma 2022 locandina btk

Az előadás összefoglalója:

Izabella élete első húsz évét (1519–1539) Lengyelországban töltötte, apja, I. Zsigmond lengyel király és édesanyja, az olasz Bona Sforza udvarában. 1539-ben ment feleségül az I. János néven magyar királlyá koronázott Szapolyai Jánoshoz, akitől nemsokára fia született. Az örökös megszületése után nem sokkal azonban az idős és beteges király meghalt, özvegyen hagyva a fiatal királynét és újszülött fiát, János Zsigmondot.

Izabella sorsa innentől kezdve szorosan összefonódott Magyarország és Erdély történetével. A korszak tétje – a Magyar Királyság fennmaradása a Habsburg és az Oszmán Birodalom nagyhatalmi vetélkedése közepette – nagy volt. Végül azonban, számos viszontagság után, sikerült az özvegy királynénak fia számára valamiféle trónt és a magyar államiság megőrzését biztosítani.

Az olasz nyelvű előadás videófelvétele itt tekinthető meg.