2024. április 25-én a zalaegerszegi Mindszentyneumban rendezte meg a Rubicon Intézet a Mindszenty állambiztonsági megfigyelése az 1956-os forradalom után című Rubicon-estet, amelynek meghívott szakértője volt Balogh Margit, intézetünk tudományos tanácsadója. 


Az 1956-os forradalom leverése után Mindszenty József bíboros hiába menekült a budapesti amerikai nagykövetségre, majd 1971-től nyugatra, soha nem szabadult meg a „Nagy Testvér” vigyázó tekintetétől. Megfigyelésének feltárásán keresztül megismerjük a kémek harcát, a diplomáciai csörtéket és egy gyanakvásban élő ember kétségeit is.

Miként és hogyan zajlott Mindszenty megfigyelése? Milyen Mindszenty-kép rajzolódik ki a megfigyelési anyagokból? Hogyan próbálta elhárítani a magyar állambiztonság tevékenységét az amerikai hírszerzés? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgetett Balogh Margit, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont általános főigazgató-helyettese, a HUN-REN BTK BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója, osztályvezetője, a legteljesebb Mindszenty-monográfia szerzője, illetve Vörös Géza, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főosztályvezetője, a kommunista állambiztonsági szervezettel foglalkozó történész. Az est moderátora Kovács Örs, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa volt. 

A rendezvény felvétele megtekinthető a Rubicon YouTube-csatornáján: