Életének 89. évében, 2024. február 11-én elhunyt Orosz István történész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az újkori magyar és  egyetemes agrártörténet neves kutatója, a Magyar Történelmi Társulat egykori elnöke. 

Orosz István. Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Orosz István 1935-ben született Mádon. 1957-ben magyar–történelem szakos egyetemi diplomát szerzett az akkor Kossuth Lajos Tudományegyetem nevet viselő Debreceni Egyetemen. Oktatói pályáját az egyetem Középkori és Kora Újkori Egyetemes Történeti Tanszékének tanársegédeként kezdte meg; 1975-től tanszékvezető, 1980-tól pedig a Bölcsészettudományi Kar dékánja, 1986-tól oktatási rekorhelyettes, 1988-tól 1994-ig a Történeti Intézet igazgatója, majd 2004-től professor emeritusa lett. Fő kutatási területe az újkori magyar és egyetemes agrártörténet volt. 1998-ban az MTA doktora, 2004-ben levelező, 2013-ban pedig rendes tagja lett. Munkásságát 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2015-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjével ismerték el. 2008-ban Debrecen díszpolgárává választották. A Magyar Történelmi Társulat elnöki tisztjét 2007 és 2015 között töltötte be. (Forrás.)

Pók Attila, intézetünk ny. tudományos tanácsadója a Magyar Történelmi Társulat oldalán így emlékezik Orosz Istvánra:  

Magas homlok, a beszélgetőpartnerre figyelő, őszinte érdeklődést mutató szemek, egyértelmű, szépen formált mondatokba öntött, határozott, de mérlegelő gondolkodást tükröző beszédmód. A termőföld és művelői életének szerető ismerője és kutatója, a modern kor magyar agrártársadalmának legjobb ismerője, ugyanakkor várostörténet szerkesztője és írója. Nem pusztán egy - egy korszak részproblémáinak elmélyült forrásfeltáráson és forrásértelmezésen alapuló szakértője, hanem tág egyetemes történeti horizontú magyar történész. Az egyik legeredetibb gondolkodású huszadik századi magyar történész, Szabó István tanítványa, emberi, szakmai, oktatói habitusának méltó folytatója. Szülőföldjéhez és Debrecenhez, a debreceni egyetemhez elválaszthatatlanul kötődő, de csillagórás pillanatokban szakmáján és szűkebb hazáján túlmutató feladatokat vállaló közéleti személyiség. Politikai szerepvállalásai sem szalmailag, sem emberileg nem gyengítették, vitapartnerei és nem ellenségei voltak. Megkérdőjelezhetetlen tekintélyű professzor sok-sok hűséges tanítvánnyal. Fegyelmezett és empatikus kolléga, különleges, rendkívül megtisztelő feladat volt számomra, hogy 2007 és 2015 között segíthettem Orosz Istvánt a Magyar Történelmi Társulat vezetésében. Ideális első számú vezető volt, érdemben egyeztetett munkatársaival, mérlegelt, majd egyértelmű döntést hozott. Ha probléma merült fel, megoldást keresett, nem bűnbakot. 

Egyik interjújában beszélt arról, hogy a folyamat láttatása a legfontosabb történetírói feladat. Pályafutása során igen bonyolult társadalmi, gazdasági, politikai, kulturális folyamatokat magyarázott és értelmezett, munkássága arra emlékeztet, hogy az őszinte és tevőleges humanizmust nem utalhatjuk a múlt emlékei közé.