sett2014. február 23. és március 1. között a Római Egyházmegye egyetemi lelkészsége (Diocesi di Roma, Ufficio Pastorale Universitaria), az Oktatási, Egyetemi és Kutatási Minisztériummal (Ministero dell’Istruzione, dell’Università e della Ricerca) és a Kutatások Nemzeti Tanácsával (Consiglio Nazionale delle Ricerche) közösen történeti tanulmányi hetet szervezett Rómában, az állami és egyházi egyetemek közreműködésével, Egyház és modernitás a történetírói diskurzusban címmel. Hétfőtől péntekig minden nap egy-egy római egyetem adott otthont a főtéma köré szerveződő konferenciáknak, amelyeken majd’ félszáz előadást tartottak olasz és külföldi egyetemi tanárok, kutatók. A rendezvény meghívója itt tekinthető meg.

A Történelem Hetének célkitűzése, hogy a történelmi kutatás kurrens eredményeiből kiindulva vizsgáljon meg néhány érzékeny pontot az Egyház/Egyházak és a „modernség” kapcsolatában, a komplex történelemszemléletre és a forrásokhoz való hűségre összpontosítva, mellőzve a leegyszerűsítéseket, a témában gyakorta megjelenő apologetikát és az apriorisztikus kategóriákat. Az előadások példát adnak az egyetemi hallgatók számára, hogy egy hosszú időszakot felölelő periódust tanulmányozva észrevegyék azokat a jelentősebb eseményeket, amelyek az aktuális tudományos és kulturális vitákat mozgatják. A rendezvénysorozat célkitűzése, hogy a jövő történészei ösztönözve érezzék magukat olyan kutatói módszerek alkalmazására, amelyek képesek a múltat kritikus szemmel, a maga teljességében értelmezni.

Az első napon a Római Európai Egyetemen (Università Europea di Roma) az Egyház és a háború témakörében hat előadó mutatta be kutatásai eredményeit, akik a kérdéskört az ószövetségi zsidóságtól a II. Világháborúig vizsgálták. Intézetünk munkatársai közül Molnár Antal, a Kora újkori témacsoport tagja tartott előadást Katolikus missziók és oszmánellenes háborúk a Balkánon címmel.

A fényképen látható személyek, balról jobbra: Marina Formica, a Római „Tor Vergata” Egyetem professzora, Massimiliano Valente, a Római Európai Egyetem professzora, Johann Ickx, a Pápai Államtitkárság II. Szekciója Történeti Levéltárának igazgatója, Molnár Antal.