2022. november 3-án kezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat, amelynek keretében a Bölcsészettudományi Kutatóközpont is számos programmal várja az érdeklődőket. Az MTA Székházában az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából interdiszciplináris konferenciát rendeznek, Sudár Balázs pedig a magyarság 10. század előtti történetével kapcsolatos régészeti és archeogenetikai kutatások legújabb fejleményeiről számol be.


mtu2022 1

Aranybulla 800

2022. november 10-én 10.00–16.00 óra között az MTA Székházának Nagytermében kerül sor az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából megrendezett interdiszciplináris konferenciára, amely az Aranybulla és kora – a királyi rezidencia, az udvari kultúra, a gazdasági reformok és a genetikai vizsgálatok eredményei – mellett annak kései recepcióját mutatja be az irodalomban, a zenetudományban, a tankönyvirodalomban, a populáris irodalomban és a politikai gondolkodásban.

A rendezvényen köszöntőt mond és Az Aranybulla magyar fordításai címmel előadást tart Zsoldos Attila, az MTA rendes tagja, intézetünk kutatóprofesszora. A konferencia levezető elnöke Weisz Boglárka tudományos főmunkatárs, intézetünk Középkori osztályának osztályvezetője lesz. A program előadói között pedig a Bölcsészettudományi Kutatóközpont valamennyi intézetének munkatársai szerepelnek.

Regisztráció: https://mta.hu/esemenynaptar/2022-11-10-aranybulla-800-4553

Az esemény közvetítését itt érheti el.

A meghívó letölthető.


 

mtu2022 1

Magyarok a honfoglalás előtt

2022. november 11-én 18.00–19.00 óra között az MTA Székházának Dísztermében Sudár Balázs, intézetünk tudományos főmunkatársa a magyarság 10. század előtti történetével kapcsolatos régészeti és archeogenetikai kutatások legújabb fejleményeiről számol be.

Bár a 10. századi Magyar Fejedelemség története is sok kérdést tartogat, nagy vonalakban talán értelmezhető az események íve. Az azonban, hogy korábban mi történt, szinte teljesen a homályba vész. Pedig nagyon jó volna tudni valamit erről az időszakról, hiszen a magyarság ekkor lép a történelem színpadára. Bár vannak a korszakra vonatkozó írott forrásaink, elbeszéléseink, s számos társtudomány hozzátette a maga információit a kérdések tisztázásához, valójában elenyészően kevés az, amit biztosan állíthatunk.

Egészen alapvető kérdésekre sem tudjuk a válaszokat: Kik hívták magukat magyarnak a korszakban? Hogyan viszonyul ehhez a csoporthoz az Árpád vezette honfoglaló közösség? Kik és hol beszéltek magyarul? Hány magyarnak tekinthető politikai közösség létezett? A nagyfokú bizonytalanság közepette alig néhány szál akad, amelyet megragadhatunk, történészi eszközökkel vizsgálhatunk, és ha biztos eredményekre nem is jutunk általuk, valamiféle irányokat talán mégis kijelölnek. Az eredmény sokkal kevesebb, mint amennyit a társadalmi elvárás megkívánna. De a nem tudás tudása mégis jobb talán, mint a túlzottan optimista kijelentések megfogalmazása, amelyek néhányszor félrevitték már korai történelmünk kutatását.

Regisztráció: https://mta.hu/mtu_esemenynaptar/2022-11-11-magyarok-a-honfoglalas-elott-4641

Az esemény közvetítését itt érheti el az MTA YouTube-csatornáján.

Az esemény az MTA honlapján.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Tudomány Ünnepén megvalósuló programjairól bővebben itt tájékozódhatnak.