A lágernaplók és elemzési lehetőségeik ismertetése volt a témája Huhák Heléna 2022. november 8-án megtartott előadásának, amelynek összefoglalója már olvasható a BTK Ismerettárában.


nalpo 1 btk

A magyarországi holokausztnak a jogfosztástól a vidéki zsidóság deportálásáig és százezrek megsemmisítéséig tárgyalt központi története többnyire nem tér ki arra, mi történt azokkal, akik túlélték vagy elkerülték Auschwitzot. E deportáltak közül néhányan ceruzához és papírhoz jutva naplóírásba kezdtek. A lágernaplókról és elemzési lehetőségeikről szólt Huhák Heléna 2022. november 8-án, a BTK Történettudományi Intézetben megtartott Túlélés a naplókban és egodokumentumokban: magyar zsidó deportáltak mindennapjai a koncentrációs és kényszermunkatáborokban (1944–1945) című előadása.

Hogyan és mivel járulhat hozzá a lágernaplók elemzése a magyarországi deportálásokról szóló történeti tudásunk gyarapításához? Mit adhat hozzá egy javarészt ismeretlen forráscsoport értelmezése a táborok történetéről és a holokauszt alatt keletkezett egodokumentumokról szóló történeti munkák megállapításaihoz? Az előadó ezekre a fő kérdésekre kereste a választ a Bolyai János Kutatói Ösztöndíjnak és az NKFI posztdoktori kiválósági programnak köszönhetően egy többévesre tervezett kutatás első, de nem előzmények nélküli lépéseként.

A teljes cikk itt olvasható a BTK Ismerettárában.